Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Ό,τι συλλογίζεσαι, αυτό δημιουργείς

Δημιουργείς ακατάπαυστα αόρατες πραγματικότητες όσο συλλογίζεσαι. Εάν συλλογιστείς κάτι επί ένα δευτερόλεπτο, καθιστάς αυτό το κάτι αόρατη πραγματικότητα για ένα δευτερόλεπτο. Εάν το συλλογιστείς για ώρες, ημέρες, έτη, θα ελκύσεις την ούτως ή άλλως δημιουργηθείσα πραγματικότητα στον εαυτό σου υλικώς.

Εάν διατηρείς στον νου σου οποιαδήποτε ιδέα καλή ή κακή, επί μήνες και επί έτη εξακολουθητικώς, την καθιστάς ουσιώδη αόρατη πραγματικότητα, και επειδή αυτή γίνεται όλο και περισσότερο ισχυρή, στο τέλος θα λάβει κατ' ανάγκην μορφή και θα εμφανιστεί στον ορατό και υλικό κύκλο των περιστάσεών σου.

Ελκύεις ακατάπαυστα από το αόρατο ρεύμα των πραγματικοτήτων πράγματα συγγενή προς εκείνα για τα οποία συλλογίζεσαι. Όταν διαβάζεις με ενδιαφέρον στις εφημερίδες περί φόνων, κλοπών, σκανδάλων και φρικαλέων συμβάντων στη γη και την θάλασσα, ελκύεις στον εαυτό σου αόρατες πραγματικότητες αυτής της φύσης. Συνδέεις τον εαυτό σου με αυτές, οι οποίες είναι κατωτέρας περιωπής, και όταν βρίσκεσαι στο ρεύμα τους, ενώ διαβάζεις με ενδιαφέρον κάθε μέρα, διατρέχεις τον κίνδυνο να φέρεις στον εαυτό σου μια μορφή αυτών των φρικαλεοτήτων και αθλιοτήτων.

Οι αόρατες πραγματικότητες σχηματίζουν τα στοιχεία των ορατών πραγματικοτήτων. Όσο περισσότερο χρόνο έχεις τον νου σου σε ένα οποιοδήποτε πράγμα, καλό ή κακό, τόσο ισχυρότερο το καθιστάς ως αόρατη πραγματικότητα. Κατ' αναπόδραστη ανάγκη εν τέλει, καθ΄ όσον έχεις τον νου σε αυτό, θα καταστεί στον ορατό κόσμο και εντός του κύκλου των περιστάσεών σου, όργανο λύπης ή χαράς.

*Απόσπασμα από το έργο "Στοιχεία Βιονομίας" του Πλάτωνα Δρακούλη
(το αυθεντικό κείμενο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα)