Το απόφθεγμα της ημέρας
"Με τις σκέψεις σου μπορείς να έχεις την ίδια σχέση που έχει μια οθόνη με τις εικόνες που εμφανίζονται μέσα της. Αν και η οθόνη είναι σχεδόν ένα με τις εικόνες, παραμένει πάντα ανεξάρτητη."
~Ρούπερτ Σπάιρα

Έ. Τόλλε: Τα Μ.Μ.Ε. εκπέμπουν μια ενέργεια έντονου άγχους, σχεδόν υστερίας

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επίγνωση της παρούσας στιγμής. Ειδικά όταν ακούμε και διαβάζουμε ειδήσεις που αναφέρονται σε ανησυχητικά γεγονότα.

Τα μέσα ενημέρωσης εκπέμπουν μια ενέργεια έντονου άγχους, σχεδόν υστερίας. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να παρασυρθεί από αυτό και να γίνει μέρος του συλλογικού φόβου. Όσο μεγαλύτερη είναι η αρνητικότητα που παράγουν τα μέσα, τόσο πιο εθιστική είναι για το κοινό που αναφωνεί συνέχεια "ωχ" και "θεέ μου".

Όταν βλέπουμε τις ειδήσεις δεν πρέπει να απορροφιόμαστε σαν υπνωτισμένοι. Οι σκέψεις που δημιουργούνται πάνω σε αυτά που ακούμε δεν είναι χρήσιμες. Δεν μας βοηθάνε να ενεργούμε σωστά. Είναι γεμάτες φόβο. Ο νους μας κατακλύζεται από τέτοια ερεθίσματα και δεν λειτουργεί καθαρά.

Οι περισσότεροι έχουν ήδη μέσα τους πολύ φόβο και μια αίσθηση ότι πάντα κάτι λείπει στη ζωή τους και ότι τα πράγματα δεν είναι εντάξει. Ζουν έχοντας στο ψυχικό τους υπόβαθρο -σχεδόν μονίμως- μια αίσθηση δυσφορίας. Οι ειδήσεις που ακούνε αναμιγνύονται με τις σκέψεις για τα προσωπικά τους προβλήματα και δημιουργείται ένα μείγμα που τους κάνει να υποφέρουν ακόμα περισσότερο.

Η λύση είναι να ερχόμαστε στο παρόν, να φέρνουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις του σώματος και στην αντίληψη του χώρου. Να βγαίνουμε από την ακολουθία των σκέψεων όσο πιο συχνά μπορούμε και να αποκτούμε επίγνωση όχι μόνο της οριζόντιας διάστασης του κόσμου των μορφών, αλλά και της κάθετης διάστασης του βάθους της ύπαρξής μας. 

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον σταυρό για να το θυμάστε αυτό: η οριζόντια γραμμή συμβολίζει τον κόσμο των αντικειμένων, των μορφών και των εμπειριών, και η κάθετη συμβολίζει το βάθος του Είναι, το υπαρξιακό μας βάθος. Χρειαζόμαστε και τα δύο, αλλά έχουμε παραμελήσει πάρα πολύ την κάθετη διάσταση και χανόμαστε στην οριζόντια διάσταση των μορφών.

*Από ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: