Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Προφίλ

Γεννήθηκα το 1982 στην Αθήνα. 

Το 1983 μετακομίσαμε οικογενειακώς στο Βέλγιο (Βρυξέλλες), όπου και έζησα μέχρι το 2001.

Το 2000 τελείωσα το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών 1. 

Σπούδασα Βιολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) και στο ΕΚΠΑ. 

Το 2008 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο (δοκίμιο) με τίτλο Επανάσταση Α.Ε. (εκδ. Συμμετρία).

Το 2009 εκδόθηκε το δεύτερο (δοκίμιο) με τίτλο Οι Ελεύθερες Φωνές (εκδ. Συμμετρία), το οποίο διακρίθηκε με το Β' Βραβείο στον 27ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Το 2010 εκδόθηκε το τρίτο (δοκίμιο) με τίτλο Εγωμανία (εκδ. Συμμετρία), το οποίο διακρίθηκε με το Α' Βραβείο στον 28ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Το 2012 εκδόθηκε το τέταρτο (νουβέλα) με τίτλο Δια λόγου αφύπνιση (εκδ. Συμμετρία).

Το 2012 μετέφρασα το βιβλίο Καρκίνος: Οδηγός Ανάρρωσης του Jonathan Chamberlain, από τα αγγλικά στα ελληνικά (κυκλοφορεί από τις εκδ. Συμμετρία).

Aπό το 2012 μέχρι το 2014 παρακολούθησα τέσσερα επιμορφωτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών: "Δημιουργική σκέψη", "Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία", "Εκπαίδευση στη μετάφραση" και "Ψυχοθεραπεία: θεωρία και πράξη".

Το 2014 δημιούργησα την ιστοσελίδα Αυτεπίγνωση.

Τον Φεβρουάριο του 2016 εκδόθηκε το πέμπτο βιβλίο (δοκίμιο) με τίτλο Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό.

Από τα πρώιμα εφηβικά μου χρόνια θυμάμαι ότι μου άρεσε να διαβάζω επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, κυρίως για το σύμπαν. Γρήγορα το ενδιαφέρον μου εξαπλώθηκε και σε άλλους τομείς, όπως η βιολογία και η φιλοσοφία, ενώ αργότερα προστέθηκε και η ψυχολογία στα ενδιαφέροντά μου. 

Με την πάροδο των χρόνων οι καταστάσεις της ζωής με οδήγησαν στην πρακτική εφαρμογή αρκετών εκ των θεωριών ψυχολογίας που είχα συναντήσει στα βιβλία. Πολλές θεωρίες και απόψεις τις απέρριψα στην πράξη, άλλες επειδή ήταν αναποτελεσματικές και άλλες επειδή είχαν πρόσκαιρο μόνο χαρακτήρα. 

Στα τέλη του 2013 ανακάλυψα τον λεγόμενο "πνευματικό" δρόμο, δηλαδή τον δρόμο της αυτογνωσίας, που σε οδηγεί στη γνώση της βαθύτερης υπαρξιακής σου υπόστασης, πέρα από την εγωική προσωπικότητα, την αίσθηση του ατόμου και την ταύτιση με το σώμα. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτή την πολύτιμη γνώση, δημιούργησα την Αυτεπίγνωση την άνοιξη του 2014. 

Επειδή ως άνθρωποι δεν διαφέρουμε και πολύ μεταξύ μας, τουλάχιστον ως προς την ουσία και τον υπαρξιακό μας πυρήνα, η γενική κατεύθυνση προς την ισορροπία και την ευτυχία είναι η ίδια για όλους. Και όσο περισσότερο προσεγγίζουμε την ουσία μας, βλέπουμε ότι όλα συγκλίνουν προς το ίδιο μέσο απελευθέρωσης: την αυτεπίγνωση

Καλή περιήγηση!

~~~~~~~~~~~~~~~

Ασχολούμαι επίσης με τη μουσική και ειδικά με τη σύνθεση. Μπορείτε να ακούσετε κλασικά και ορχηστρικά τραγούδια μου εδώ: 
και τραγούδια χιπ χοπ εδώ:

Καλή ακρόαση!

Νίκος Μπάτρας