Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα αφυπνίζεται."
~Καρλ Γιουνγκ

Η αυτογνωσία σε βοηθάει να μη χάνεις τον εαυτό σου μέσα στις εμπειρίες

Η ενασχόληση με την αυτογνωσία μπορεί να δημιουργήσει παρερμηνείες και προσδοκίες που προέρχονται από την ελλιπή κατανόηση. Μπορεί να νομίζουμε ότι με την αυτογνωσία θα εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν, καθώς και οι προκλήσεις της ζωής.

Η γνώση της φύσης του εαυτού δεν εγγυάται μια ζωή χωρίς δυσκολίες. Καμία συνειδητή διδασκαλία δεν αποσκοπεί στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων που να λένε ότι αν κάποιος γνωρίζει τον εαυτό του, όλα θα του πηγαίνουν όπως θέλει εκείνος.

Το μεγαλύτερο όφελος της αυτογνωσίας είναι ότι δεν χάνεις πλέον τον εαυτό σου μέσα στα παροδικά φαινόμενα, είτε αυτά είναι αισθήσεις, είτε συναισθήματα, είτε σκέψεις. Γνωρίζοντας ότι είσαι η άχρονη και σταθερή επίγνωση, γνωρίζεις παράλληλα ότι οτιδήποτε μπορεί να αναγνωριστεί ως παρατηρούμενο, δεν αξίζει να επενδυθεί με την αίσθηση του εαυτού. Οτιδήποτε επενδύεται με την αίσθηση του εαυτού, δημιουργεί αυτομάτως μια εξαρτητική σχέση που συνδέει τον εαυτό με το εκάστοτε παροδικό αντικείμενο.

Π.χ. αν επενδύσουμε με τον εαυτό μας την εικόνα του σώματός μας, από τη στιγμή που το σώμα είναι παρατηρούμενο αντικείμενο και αλλάζει, οι αλλαγές που συμβαίνουν σ' αυτό θα μας προκαλούν αναστάτωση. Ενώ θα επιζητούμε την ασφάλειά μας σε κάτι που νομίζουμε ότι είναι σταθερό, η πραγματική φύση του σώματος που εμπεριέχει την αλλαγή θα μας διαψεύδει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι θλίψη, θυμός ή φόβος.

Αν επενδύσουμε με τον εαυτό μας κάποιες σκέψεις (και αυτές μετατραπούν σε πυρηνικές πεποιθήσεις) θα είμαστε στο έλεος των σκέψεων. Όταν οι σκέψεις είναι θετικές θα νιώθουμε καλά και όταν είναι αρνητικές θα εμφανίζονται διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα.

Η αυτογνωσία όμως απέχει πολύ από το να είναι απλώς μια θεωρία ή μια φιλοσοφία. Η μη επένδυση των παροδικών αντικειμένων με τον εαυτό μας, έχει ως συνέπεια τη σταδιακή κάθαρση του συστήματος (του σώματος και του νου) από τα παλιά προϊόντα της ανεπίγνωστης ανάμιξης. Πολλά συμπτώματα, όπως φόβοι, περιοριστικές πεποιθήσεις, στάσεις, αντιδράσεις, ρόλοι, ταυτότητες, συναισθήματα, ακόμα και σωματικά συμπτώματα, θα εξασθενήσουν και κάποια από αυτά θα εξαφανιστούν. 

Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα εξαφανιστούν όλα και ότι μετά θα ζούμε εντελώς απαλλαγμένοι από αυτά. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, χωρίς όμως να συνοδεύονται από το βάρος της αλήθειας. Με το που θα αναγνωριστεί ότι η αλήθεια είναι μόνο η επίγνωση απαλλαγμένη από κάθε ανάμιξη με αντικείμενα, οι εμπειρίες της ζωής θα βιώνονται πολύ πιο ανάλαφρα και -τις περισσότερες φορές- από τη θέση του παρατηρητή και όχι του θύματος. Με την αυτογνωσία η ζωή συνεχίζεται κανονικά, αλλά συνειδητά.

Νίκος Μπάτρας