Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Μετά την αφύπνιση υπάρχει μια συνεχής φυσική ακινησία, μια παρουσία και μια βαθιά ησυχία

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς το τι μπορείτε να περιμένετε μετά την πνευματική αφύπνιση. Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η αφύπνιση δεν είναι μια εμπειρία, όσο εκστατική ή θαυμάσια κι αν είναι. Αν ήρθε και έφυγε, ήταν μια εμπειρία όπως όλες οι άλλες.

Στην πραγματικότητα, μια εκστατική πνευματική εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει μια έντονη λαχτάρα για την αναβίωσή της, όπως συνέβη στην περίπτωσή μου, και αυτό είναι μεγάλο βάρος και εμπόδιο στην αληθινή αφύπνιση.

Στην περίπτωσή μου, η σελίδα γύρισε εντελώς απροσδόκητα ενώ έκανα μια στάση γιόγκα που είχα ήδη κάνει, κυριολεκτικά, χιλιάδες φορές. Έκανα τη στάση λοιπόν και βγήκα από αυτή εντελώς μεταμορφωμένος. Δεν υπήρχε εκτυφλωτική λάμψη φωτός, ούτε χορωδία αγγέλων, ούτε κρατούσα το χέρι του Θεού. Οι σκέψεις, ως μια συνεχόμενη ροή, σταμάτησαν. Το εγώ έσβησε σαν κερί στον άνεμο. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια.


Υπάρχουν πολλοί που έχουν μια πνευματική εμπειρία και δηλώνουν φωτισμένοι. Πιθανότατα έχετε ακούσει φράσεις όπως «όλοι είναι ήδη φωτισμένοι», «όλοι είναι σαν τον Βούδα» και ότι 
«μπορείς να σταματήσεις την αναζήτηση». Δυστυχώς, αυτή μπορεί να μην είναι η δική σας πραγματικότητα, αλλά κάποιου άλλου. 

Αν δεν ξέρεις πώς είναι αυτή η κατάσταση, είναι εύκολο να δηλώσεις ότι έφτασες εκεί και να τα εγκαταλείψεις πρόωρα. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη σύγχυση. Εάν μπορείτε, τσεκάρετε την κατάστασή σας με έναν καλό δάσκαλο του Ζεν και όχι με τους φίλους σας.

Υπάρχουν κάποιοι χρήσιμοι δείκτες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός. Αν όντως έχει συμβεί η αφύπνιση, δεν υπάρχει η αίσθηση ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο, ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να αφαιρεθεί για να βελτιωθεί η κατάστασή σας. Οι σκέψεις φεύγουν από το προσκήνιο και πάνε στο παρασκήνιο ελλείψει ενδιαφέροντος. Από πουλί που πετάει σε σμήνος μαζί με άλλα πουλιά, γίνεστε παρατηρητής που βλέπει σμήνη πουλιών να πετούν μακριά στον καθαρό ουρανό. Υπάρχει μια συνεχής φυσική ακινησία, μια παρουσία και μια βαθιά ησυχία.

Οι σκέψεις γίνονται σαν τις πέντε αισθήσεις, π.χ. σαν τη γεύση. Μετατρέπονται σε ένα εργαλείο που το χρησιμοποιείς όταν χρειάζεται, αντί να ακούς συνέχεια μια κακοφωνία θορύβων. Είναι μια κατάσταση υπαρξιακής άνεσης και ευκολίας.

Υπάρχει η γνώση ενός βαθύτερου «ναι», αποδεχόμενοι ότι δεν ελέγχετε τα πράγματα. Αντί να βλέπεις αυτή τη βαθιά ακινησία ως παρατηρητής, διαλύεσαι μέσα της. Συνειδητοποιείς ότι είσαι αυτό και ήσουν πάντα. Υπάρχει μια ακλόνητη βεβαιότητα, μια γνώση της πληρότητας πέρα από κάθε αμφιβολία. Υπάρχει επίσης η γνώση ότι αυτό δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, και κανείς δεν το δημιούργησε, ούτε το κατάφερε ως επίτευγμα. Εμφανίζεται επίσης η απορία για το πώς είχε παραβλεφθεί για τόσο καιρό, εφόσον είναι κάτι τόσο ξεκάθαρο, οικείο και απλό.

Η καθημερινή ζωή συνεχίζεται στη φαινομενική δυαδικότητα μέσα από μια προσωπικότητα, ένα άτομο, όπως ένας ηθοποιός σε ταινία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια φυσική και συνεχής Ενότητα. Είναι σαν εκείνα τα σχέδια όπου εμφανίζονται δύο διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την οπτική σου, ανάλογα με το πού εστιάζεις - είτε ένα βάζο, είτε δύο άτομα. Ή σαν κάτι ζωγραφιές που αποκαλύπτουν την κρυφή εικόνα μέσα στο φαινομενικό, αφού την κοιτάξετε για λίγο. Η αλλαγή που συμβαίνει είναι μια ήπια μετατόπιση της αντίληψης.

Δεν χάνετε τη λειτουργική σας ικανότητα, ακόμη και για εξαιρετικά σύνθετες εργασίες. Από την εμπειρία μου, θα έλεγα πως η λειτουργική ικανότητα αυξάνεται. Η πλήρης επίγνωσή σας θα είναι παρούσα και όχι μόνο ένα κλάσμα, όπως συμβαίνει συνήθως όταν πρέπει να παλεύετε με τις σκέψεις σας.

Σε διάφορες περιστάσεις θα είστε το μόνο άτομο που μπορεί να δει, από μια απεριόριστη οπτική γωνία, τι συμβαίνει. Λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα στις επιχειρήσεις, σε καταστάσεις και στις σχέσεις, θα εμφανιστούν στη συνείδηση. Λύσεις που ξεπερνούν οτιδήποτε θα μπορούσατε ποτέ να έχετε βρει σκεπτόμενοι ατελείωτα. Είναι ξεκάθαρο ότι όλα είναι μέσα στη συνείδησή σας και ότι όλα είναι Ένα που εκδηλώνονται ως φαινομενικές οντότητες.

Αν όλα είναι Ένα, τότε εσείς, ως διακριτή οντότητα, δεν υπάρχετε. Το διάσημο απόφθεγμα του Νισαργκαντάττα σχετικά με αυτή τη συνειδητοποίηση είναι: «Όταν βλέπω ότι δεν είμαι τίποτα, αυτό είναι σοφία. Όταν βλέπω ότι είμαι τα πάντα, αυτό είναι αγάπη. Η ζωή μου κινείται ανάμεσα σ' αυτά τα δύο».

*Από το βιβλίο του Gary Weber "Happiness beyond thought - A practical guide to awakening".
**Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας