Πνευματική αφύπνιση: τι είναι, πώς επιτυγχάνεται και σε τι ωφελεί

Σ' αυτό το άρθρο απαντώνται κάποιες βασικές ερωτήσεις και διευκρινίζονται κάποιες έννοιες σχετικά με την πνευματική αφύπνιση.

Αν και το θέμα απασχολεί τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, τις τελευταίες μόνο δεκαετίες έχει αρχίσει ο δυτικός κόσμος να ερευνά πιο διεξοδικά την αφύπνιση, καθώς και να κατανοεί πώς συνδέεται με τους νόμους της φύσης.

Τι είναι η πνευματική αφύπνιση;

Η πνευματική αφύπνιση είναι η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, του "τι είμαι". Είναι η βίωση του Είναι, της Ύπαρξης, πέρα από τις ερμηνείες και τις εκτιμήσεις του νου. Είναι η Ύπαρξη που αναγνωρίζει τον εαυτό της πέρα από τις μορφές που παίρνει. Στο επίπεδο της ανθρώπινης μορφής που έχει πάρει η Ύπαρξη, αφύπνιση σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα χωρίς την ψευδαίσθηση του διαχωρισμού από το όλο και χωρίς να προβάλλεις πάνω στα παρατηρούμενα το περιεχόμενο του νου που έχει διαμορφωθεί μέσα από την ανατροφή, την παιδεία και τη μνήμη. Είναι δηλαδή, το να μπορείς να βλέπεις την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, αχαρακτήριστη και ανερμήνευτη, μέσα από την καθαρή γνώση της ύπαρξής της, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στη θέση αυτής της γνώσης.

Τι σημαίνει η λέξη "πνευματική" στην πνευματική αφύπνιση;

Η λέξη "πνευματική" παραπέμπει σ' αυτό που παλιότερα οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν ως το "αιώνιο πνεύμα", δηλαδή κάτι που είναι αιώνιο, που διακατέχει όλους τους οργανισμούς, αν όχι όλες τις μορφές και τα αντικείμενα στο σύμπαν. Σήμερα, η λέξη "πνευματική" θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τις λέξεις "συνειδησιακή", "επιγνωσιακή", ή οποιαδήποτε άλλη λέξη παραπέμπει σ' αυτό που αναγνωρίζει την ύπαρξη των μορφών που παίρνει η ενέργεια. Συχνά συναντάμε επίσης τη φράση "αφύπνιση της συνειδητότητας". Η συνειδητότητα παραπέμπει σ' αυτή τη γνώση που έχει την ιδιότητα να γνωρίζει τον εαυτό της, δηλαδή να είναι συνειδητή.

Τι μπορώ να κάνω για να επιτύχω την πνευματική αφύπνιση;

Σε μερικούς ανθρώπους συμβαίνει από μόνη της (χωρίς ποτέ τους να έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα), ενώ άλλοι την επιδιώκουν συνειδητά. Σε όλες όμως τις εμπειρίες αφύπνισης συμβαίνει μια μερική ή ολική διάλυση του Εγώ, δηλαδή της ψευδαίσθησης που λέει ότι τη ζωή τη ζει ένα άτομο ξεχωριστό από το όλο. Πρακτικά, αυτό που κάνει κάποιος που έχει συνειδητοποιήσει τι είναι, είναι ότι προσπαθεί να ζει όσο γίνεται περισσότερο συνειδητά, έχοντας επίγνωση των εμπειριών του, δηλαδή να παρατηρεί αυτά που συμβαίνουν μέσα του, σε επίπεδο αισθήσεων, συναισθημάτων και σκέψεων. Παρατηρώντας τα όλα αυτά όσο πιο συχνά γίνεται, αποταυτίζεται από τις παρατηρούμενες εμπειρίες και εξασθενεί η ιδέα του ξεχωριστού ατόμουΑλλά η ερώτηση "τι μπορώ να κάνω" τίθεται πάνω σε λάθος βάσεις, αφού δηλώνει την επιθυμία που προέρχεται από ένα φανταστικό άτομο, ενώ κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Η αφύπνιση περιλαμβάνει τη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει κάποιο άτομο που να επιθυμεί οτιδήποτε, αλλά ότι η αφύπνιση, όπως και οτιδήποτε άλλο, συμβαίνει από μόνη της. Αντί του "τι μπορώ να κάνω", πιο ωφέλιμες ερωτήσεις είναι οι ερωτήσεις "τι είμαι;", "ως τι υπάρχω;" και "τι είναι αυτό που ζει αυτή τη ζωή;"

Τι είναι η αποταύτιση από τον νου και πώς συμβάλλει στην πνευματική αφύπνιση;

Η αποταύτιση από τον νου είναι το να σταματήσει να αντλεί κανείς την ταυτότητά του από τις σκέψεις. Η αποταύτιση συμβαίνει κάθε φορά που παρατηρούμε τις σκέψεις να εμφανίζονται μέσα μας, δηλαδή μέσα στο χώρο της επίγνωσης. Η παρατήρηση αυτή γίνεται από την ίδια την επίγνωση. Στην πραγματικότητα, η επίγνωση δεν είναι μια ιδιότητα ή ικανότητα που έχουμε εμείς ως άτομα. Η επίγνωση είναι αυτό που υπάρχει, ζει και γνωρίζει ότι υπάρχει και ζει. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η αποταύτιση εξασθενεί σταδιακά την ψευδαίσθηση του ατόμου, καθώς παρατηρούμε τις σκέψεις που περιστρέφονται γύρω από το φανταστικό άτομο, χωρίς να τις πιστεύουμε και χωρίς να τις θρέφουμε άλλο με την αίσθηση της αλήθειας.

Σε τι θα ωφεληθώ αν αφυπνιστώ πνευματικά;

Θα γνωρίσεις τι είσαι και θα γνωρίσεις τι είναι αυτό που αποκαλούμε πραγματικότητα. Θα σταματήσεις να βλέπεις τη ζωή μέσα από τα φίλτρα του νου (που, όπως είπαμε, έχουν διαμορφωθεί κατά το παρελθόν) και θα τη βλέπεις έτσι όπως είναι και έτσι όπως εξελίσσεται στο παρόν - γιατί πάντα εξελίσσεται στο παρόν. Επίσης, θα αρχίσουν να εξασθενούν τα συμπτώματα που έχουν ως αιτία την ταύτιση με τον νου και που εμφανίστηκαν για να προστατέψουν ένα φανταστικό άτομο. Θα επιτρέπεις στο ενεργειακό σου σύστημα να εκφράζεται ελεύθερα με κάθε τρόπο και όχι σύμφωνα με κάποια "πρέπει" ή "δεν πρέπει". Με άλλα λόγια, θα αρχίσεις να παραδίνεσαι στη ροή της ζωής, να εναρμονίζεσαι μαζί της και να νιώθεις όλο και πιο συχνά τη γαλήνη που συνοδεύει τη συνειδητή βίωση του παρόντος.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com