Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν συνειδητοποιήσεις ότι τα πάντα αλλάζουν συνέχεια, θα δεις ότι δεν έχει νόημα να προσπαθείς να κρατηθείς από κάπου."
~Λάο Τσε

5 tips αυτοβοήθειας στο δρόμο της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης

1) Μελέτησε για να κατανοήσεις καλύτερα αυτά που βιώνεις. Διάβασε άρθρα και βιβλία αυτογνωσίας και πνευματικότητας, δες ομιλίες στο Youtube από δασκάλους σαν τον Έκχαρτ Τόλλε, τον Ρούπερτ Σπάιρα, τον Μούτζι, τον Άλαν Γουατς, κ.ά, μάθε τα βασικά για το νευρικό σύστημα (το συμπαθητικό, το παρασυμπαθητικό, το πνευμονογαστρικό νεύρο, την αμυγδαλή και πώς αυτά επηρεάζουν τα συναισθήματα, τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές) και μάθε πώς δημιουργούνται τα ψυχικά τραύματα. Η κατανόηση συμπληρώνει την αυτοπαρατήρηση και συμβάλλει στην καλύτερη αναγνώριση των συμπτωμάτων και στην αποδυνάμωση της αίσθησης της ανημπόριας.

2) Κάνε την ενασχόληση με την αυτογνωσία πρώτη σου προτεραιότητα. Κάθε μέρα, όπως πλένεις τα δόντια σου και κάνεις μπάνιο, κάνε ασκήσεις χαλάρωσης, διαλογισμό, γιόγκα, οραματισμούς και ασκήσεις ενεργειακής ψυχολογίας σαν το EFT. Η αλλαγή περνάει μέσα από την πρακτική εξάσκηση. Χωρίς πρακτική εξάσκηση η αυτογνωσία μετατρέπεται σε φιλοσοφία και μένει μόνο στο επίπεδο του νου.

3) Φρόντισε να ζεις σε ένα περιβάλλον που στηρίζει την προσπάθειά σου. Να αλληλεπιδράς με υποστηρικτικούς ανθρώπους, είτε είναι φίλοι, είτε οικογένεια. Δεν είναι απαραίτητο να κατανοούν τον καινούργιο τρόπο αντίληψής σου ή αυτά που βιώνεις, αλλά είναι σημαντικό να μη σε εμποδίζουν να αλλάξεις.

4) Πίστεψε ότι μπορείς να αλλάξεις. Οραματίσου τον εαυτό σου ότι αλλάζει και ότι αντιμετωπίζει με επιτυχία εμπειρίες που μέχρι τώρα φαίνονταν δύσκολες ή τρομακτικές. Ο οραματισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επαναπρογραμματίσεις το σύστημά σου. Να θυμάσαι ότι οι αλλαγές χρειάζονται επανάληψη, δηλαδή χρόνο.

5) Νιώσε ότι αξίζεις να αλλάξεις και να γίνεις ένας ήρεμος, λειτουργικός και υγιής άνθρωπος. Το να πιστέψεις στην αλλαγή δεν αρκεί. Πρέπει να νιώθεις ότι αξίζεις την αλλαγή και ότι αξίζεις το καλύτερο που μπορείς να καταφέρεις για σένα. Αναρωτήσου ειλικρινά: "Θέλω πραγματικά να αλλάξω; Είμαι έτοιμος να αρχίσω να νιώθω, να σκέφτομαι και να συμπεριφέρομαι διαφορετικά; Ή η παρούσα κατάσταση μού προσφέρει κάποια οφέλη τα οποία δεν είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω;".

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com