Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Μην προσπαθείς να πείσεις τους άλλους για να σε καταλάβουν

Στη ζωή πρέπει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, να ζεις με τις δικές σου αξίες που έχεις αναπτύξει μέσα από τις εμπειρίες σου. Πολλά πράγματα που εσένα σου φαίνονται σημαντικά, για τους άλλους είναι ασήμαντα. Μάθε να είσαι εντάξει με αυτό.

Ένα κομμάτι μέσα σου μπορεί να επιζητάει την αποδοχή και την έγκριση των άλλων. Μπορεί να έχεις μια ιδέα ή μια επιθυμία να δημιουργήσεις κάτι και να περιμένεις να σε καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι για να πάρεις την έγκρισή τους. Μπορεί επίσης να ψάχνεις να δεις αν αυτή η ιδέα έχει ήδη υλοποιηθεί από άλλους, αν έχει εγκριθεί και έχει γίνει αποδεκτή. Έτσι, αν οι άλλοι εγκρίνουν αυτό που θέλεις να κάνεις νιώθεις καλά, αν το απορρίπτουν δεν νιώθεις καλά. 

Αν δεις τους ανθρώπους που δημιούργησαν τα πιο εκπληκτικά και χρήσιμα πράγματα για την ανθρωπότητα, θα δεις ότι ένιωθαν αυτοπεποίθηση και δεν περίμεναν την έγκριση των άλλων. Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί αυτούς τους πρωτοπόρους, δεν περιμένουν οι πρωτοπόροι να γίνουν κατανοητοί από τους άλλους.

Αυτή είναι η πραγματική αυτοπεποίθηση: η στάση σου να υποστηρίζεις αυτό που νιώθεις μέσα σου αληθινό και αυθεντικό.

Βλέπω συνέχεια σχόλια σε βίντεο και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, από πολλούς που προσπαθούν να εξηγήσουν στους άλλους τις απόψεις τους. Θέλουν να τους πείσουν, να τους αλλάξουν γνώμη και να νιώσουν ότι γίνονται κατανοητοί. Αυτό είναι πολύ περιοριστικό. Μπορεί να έχεις την αίσθηση ότι δεν έχεις ανάγκη από την αποδοχή των άλλων, αλλά όταν προσπαθείς να πείσεις κάποιον και να του αποδείξεις ότι έχεις δίκιο, αυτό δείχνει τη βαθύτερη επιθυμία σου για αποδοχή και αναγνώριση.

Ειδικά στην αυτογνωσία, το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον για την αντίληψή σου είναι εντελώς λάθος. Στην αυτογνωσία μαθαίνεις ότι η ουσία βρίσκεται στην ανοιχτή αντίληψη που επιτρέπει σε όλες τις απόψεις να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν, χωρίς να υπάρχει προσκόλληση σε κάποια από αυτές.

Γι' αυτό μη σπαταλάς ενέργεια προσπαθώντας να εξηγήσεις για να γίνεις κατανοητός και αποδεκτός, ή για να πείσεις ώστε οι άλλοι να πιστέψουν ό,τι πιστεύεις κι εσύ. Είναι χάσιμο χρόνου και σε κρατάει εγκλωβισμένο στη φλυαρία του νου. 

Παραδόξως, αυτή η στάση είναι και η πιο βοηθητική για τους άλλους. Αν θέλεις να μεταδόσεις την αλήθεια σου σε κάποιον, δεν πρέπει να το κάνεις προσπαθώντας να τον πείσεις, αλλά να ζεις σύμφωνα με την αλήθεια αυτή και να εμπνέεις την αυτοπεποίθηση που νιώθεις μέσα σου.

*Personal Mastery Quest
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης:



ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας