Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος."
~Μούτζι

Να εκτιμάτε τον εαυτό σας ακόμα και όταν οι άλλοι σας απορρίπτουν

Χιλιάδες άνθρωποι απέρριψαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χιλιάδες απέρριψαν τον Ιησού. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι ήταν κακοί ή ανάξιοι.

Αντί να ταραχθεί από μια περιστασιακή απόρριψη, ο σοφός άνθρωπος μπορεί να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά αυτή την έγκριση, ή, αν αυτό μοιάζει ανώφελο, μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι είναι απλά ένα ανθρώπινο ον που ποτέ δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους πάντες και να προσπαθήσει να βρει ανθρώπους με τους οποίους να ταιριάζει.

Αυτή είναι μια ιδιαιτέρως καλή συμβουλή όταν πρόκειται για την ερωτιkή ζωή ενός ατόμου. Δεν μπορώ να σας πω με πόσους ανθρώπους έχω δουλέψει οι οποίοι ένιωθαν τελείως τσακισμένοι απλά και μόνο επειδή κάποιος που αγαπούσαν τους απέρριψε. Σίγουρα δεν είναι ωραίο να σε απορρίπτουν, αλλά δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Υπήρξαν περιστατικά απόρριψης κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερα να κάνω το άτομο που απερρίφθη να καταλάβει τους λόγους της απόρριψης αυτής και έπειτα τον παρότρυνα να βρει καινούργιους ανθρώπους για να σχετιστεί - σε κάθε περίπτωση η απόρριψη σύντομα ξεχάστηκε ή η σημασία της μειώθηκε, ή χρησιμοποιήθηκε για καλό, και βρέθηκαν άλλοι άνθρωποι με τους οποίους το άτομο αυτό τα πήγε πολύ καλά.

Σε αυτό αναφέρομαι όταν λέω "Να είστε καλοί με τον εαυτό σας". Να εκτιμάτε τον εαυτό σας ακόμη και όταν οι άλλοι δεν το κάνουν και ίσως να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι οι άλλοι θα σας δώσουν μεγαλύτερη αξία. Οι άνθρωποι με υγιή αίσθηση αυτοσεβασμού, που δεν αφήνουν μια περιστασιακή απόρριψη να τους απογοητεύσει, αντιμετωπίζουν λιγότερες απορρίψεις από εκείνους που είναι πάντοτε θλιμμένοι εξαιτίας μιας αποδοκιμασίας και οι οποίοι μετά προσπαθούν τόσο σκληρά να αποτρέψουν την επόμενη απόρριψη, ώστε κάνουν υπερβολική προσπάθεια να ικανοποιήσουν τους άλλους. Πασχίζουν την κερδίσουν την επιδοκιμασία και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αγαπηθούν. Αυτό θα ψυχράνει περισσότερους ανθρώπους από όσους μπορούν να φανταστούν. 

Οι άλλοι μπορούν να το αισθανθούν όταν επιδιώκετε απελπισμένα την επιδοκιμασία και αυτό τους κάνει να νιώθουν άβολα και κινεί τη δυσπιστία τους απέναντί σας. Αναρωτιούνται τι δεν πάει καλά μαζί σας και προσπαθείτε τόσο σκληρά να τους ικανοποιήσετε.