Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα αφυπνίζεται."
~Καρλ Γιουνγκ

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζουν τον εαυτό τους

Το πώς εξελίσσεται μια κατάσταση εξαρτάται από το επίπεδο της συνειδητότητάς σου με το οποίο αντιμετωπίζεις την κατάσταση. Είναι λίγο δύσκολο να εξηγηθεί αυτό, αλλά μπορείς να το δεις βιωματικά ότι ισχύει.

Μπροστά σε μια κατάσταση μπορείς να είσαι συνειδητά παρών, έχοντας επίγνωση της παρουσίας σου, ή να αντιδράς αυτόματα από τον προγραμματισμό σου. Ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να χρειαστεί να αναλάβεις δράση ή να πεις κάτι. Αλλά ό,τι και αν κάνεις, αν είσαι παρών, δεν θα αντιδράσεις εγωικά. Θα πεις ή θα κάνεις κάτι που θα συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης και όχι στην περαιτέρω τροφοδότηση της έντασης ή του προβλήματος.

Είναι πολύ εύκολο να πιστέψουμε ότι ο "εχθρός" βρίσκεται έξω από εμάς. Αλλά ο "εχθρός" βρίσκεται στο κεφάλι μας. Για να το αναγνωρίσει όμως κάποιος αυτό, πρέπει να έχει την απαραίτητη επίγνωση. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ανθρώπους τώρα. Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν βρίσκεται έξω από εμάς. Αυτά που συμβαίνουν έξω λειτουργούν ως αφυπνιστές.

Ο απώτερος σκοπός της ζωής δεν είναι το να ζούμε χωρίς να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προκλήσεις. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τίποτα έξω από εμάς δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από τη δυστυχία. Οι προκλήσεις είναι εδώ για να αναπτυχθεί περισσότερο το φως της συνειδητότητας και να φωτίσει τον κόσμο των μορφών ενέργειας.

Με το να είμαστε συνειδητά παρόντες στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι ο καλύτερος τρόπος να επηρεάσουμε θετικά τον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζουν τον εαυτό τους και λειτουργούν συνειδητά.

Απ' ό,τι φαίνεται η ανθρωπότητα εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο αναταραχής. Αυτό είναι καλό. Έτσι είναι γραφτό να γίνει. Ο σκοπός είναι η αφύπνιση - αν και ένα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να γίνει πιο ασυνείδητο μέσα στην αναταραχή αυτή, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφυπνιστεί. 

Η δουλειά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να γίνουν πιο συνειδητοί. Η δική σας δουλειά είναι πρώτα απ' όλα να είστε συνειδητοί μέσα σας και μετά να επηρεάσετε και άλλους, άμεσα ή έμμεσα. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε με όσα συμβαίνουν. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα πράγματα είναι όπως πρέπει να είναι, αρκεί να μπορούμε να τα δούμε από την ευρεία οπτική της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Όσα συμβαίνουν τώρα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι για να εξελιχθούν περαιτέρω. Δεν χρειάζονται τη ζώνη άνεσής τους τώρα.

Η ουσία είναι να μπορούμε να καλωσορίζουμε οτιδήποτε μας φέρνει η ζωή στο παρόν, ακόμα και αν αυτό είναι κάτι δύσκολο. Δεν ωφελεί να παραπονιόμαστε. Όταν παραπονιόμαστε εναντιωνόμαστε στη ζωή και τότε η ζωή αντανακλά αυτή την εναντίωση. Η ζωή μάς παρουσιάζεται ανάλογα με το επίπεδο της συνειδητότητάς μας.

*Από ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: