Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα αφυπνίζεται."
~Καρλ Γιουνγκ

Πώς αντιμετωπίζει ένας σοφός τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο;

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε ποια είναι η πιο συνειδητή στάση ή ποια θα ήταν η στάση ενός σοφού απέναντι σε δραματικά γεγονότα, όπως είναι ένας πόλεμος. Ακολουθεί η απάντηση του Ινδού σοφού Νισαργκαντάττα στην ερώτηση: "Δεν σας συγκινούν καθόλου όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο;".

Νισαργκαντάττα: "Διαβάζω εφημερίδες, γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει! Όμως η αντίδρασή μου δεν είναι όμοια με τη δική σας. Εσείς αναζητάτε κάποια θεραπεία, ενώ εγώ ενδιαφέρομαι κι ασχολούμαι με την πρόληψη. Όσο υπάρχουν αιτίες, πρέπει να υπάρχουν και αποτελέσματα. Όσο οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς, όσο είναι ιδιοτελείς κι επιθετικοί, τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν.

Αν θέλετε ειρήνη και αρμονία στον κόσμο, πρέπει να έχετε ειρήνη και αρμονία μέσα στην καρδιά και στον νου σας. Μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να επιβληθεί. Πρέπει να προέλθει από μέσα.

Εκείνοι που αποστρέφονται τον πόλεμο, πρέπει να τον εξοβελίσουν από τον εαυτό τους. Χωρίς ειρηνικούς ανθρώπους, πώς μπορείς να έχεις ειρήνη στον κόσμο; Όσο οι άνθρωποι είναι όπως είναι, και ο κόσμος πρέπει να είναι όπως είναι.

Εγώ κάνω αυτό που περνάει απ' το χέρι μου, με το να προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να γνωρίσουν τον εαυτό τους ως τη μόνη αιτία της ίδιας τους της δυστυχίας. Με αυτή την έννοια, είμαι χρήσιμος. Όμως αυτό που είμαι μέσα μου, αυτό που είναι η κανονική μου κατάσταση, δεν μπορεί να εκφραστεί με τους όρους κοινωνικής συνείδησης και χρησιμότητας.

Ο κόσμος είναι σαν ένα φύλλο χαρτιού που πάνω του έχει κάτι τυπωθεί. Η ανάγνωση και το νόημα θα ποικίλει ανάλογα με τον αναγνώστη, αλλά το χαρτί είναι και παραμένει ο κοινός παράγοντας, πάντοτε παρών, σπάνια αντιληπτός. Όταν η μελανοταινία αφαιρεθεί, η εκτύπωση δεν αφήνει καθόλου ίχνη πάνω στο χαρτί. Έτσι είναι και ο νους μου. Οι εντυπώσεις εξακολουθούν να καταφθάνουν, αλλά κανένα ίχνος δεν μένει."

*Η συνομιλία έγινε το 1971, όταν γινόταν πόλεμος στο Ανατολικό Πακιστάν, που σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μπαγκλαντές.

**Από το βιβλίο "Είμαι Εκείνο - Συνομιλίες με τον Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ", εκδ. Oiko-Strom.

Νίκος Μπάτρας