Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Μην περιμένουμε το τέλος της διαδρομής για να βρούμε την ευτυχία

Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας νους έχει καθαρίσει εντελώς από τον προγραμματισμό του. Η κάθαρση του νου από τον προγραμματισμό, τον προσωπικό και τον συλλογικό, είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει.

Είναι λάθος όμως να πιστεύουμε ότι η ευτυχία έρχεται μόνο όταν φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής. Μπορεί να έχουμε δυσκολίες στη δουλειά μας, στις σχέσεις μας, ή κάποια προβλήματα υγείας, αλλά αν γνωρίζουμε τι είμαστε, όταν εμφανίζονται αυτά δεν έχουν τη δύναμη να κρύβουν εντελώς το φως της επίγνωσης.

Κάποτε ρώτησαν έναν σοφό "πώς ξέρω αν έχω γίνει ο αληθινός Εαυτός;" και ο σοφός απάντησε "το ξέρεις όταν οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι δραστηριότητες και οι σχέσεις σου δεν σε απομακρύνουν από τον εαυτό σου". Δεν είπε "όταν δεν έχεις πια σκέψεις, συναισθήματα, δραστηριότητες και σχέσεις". 

Και εγώ έχω σκέψεις, συναισθήματα, δραστηριότητες και σχέσεις όπως όλοι οι άνθρωποι. Αλλά βλέπω ότι όλα αυτά, με τον καιρό, χάνουν τη δύναμη να διαταράσσουν τη βαθιά γαλήνη του Εαυτού μέσα μου.

*Απόσπασμα από ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: