Η επιστροφή στον εαυτό μας

Όλες οι επιθυμίες αποσκοπούν στην ευτυχία. Κανείς δεν θα ήθελε ένα ακριβό αυτοκίνητο, μια εμπειρία ή μια σχέση, αν ήξερε ότι αυτό θα τον κάνει δυστυχισμένο.

Επομένως, δεν επιθυμούμε το ίδιο το αντικείμενο της επιθυμίας, αλλά την ευτυχία στην οποία -λανθασμένα- πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε μέσα από αυτό το αντικείμενο.

Στην αυτογνωσία βρίσκουμε κατευθείαν την ευτυχία μέσα μας, σ' αυτό που είμαστε, χωρίς να έχουμε ανάγκη από εξωτερικά πράγματα.

Και όταν λέμε "ευτυχία" δεν εννοούμε ότι είμαστε πάντα χαμογελαστοί και χαρούμενοι. Ευτυχία είναι η στάση της υπαρξιακής άνεσης και ασφάλειας, όπου νιώθουμε μέσα μας μια βαθιά ηρεμία, ενώ απουσιάζει η αίσθηση της ανεπάρκειας, ότι συνεχώς κάτι λείπει. 

Συνήθως στην αυτογνωσία στρεφόμαστε αφού πρώτα εξαντλήσουμε την αναζήτηση της ευτυχίας στον κόσμο των εμπειριών και των αντικειμένων. 

Όταν δούμε ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε γαλήνιοι, ασφαλείς και πλήρεις, τότε συνήθως εξετάζουμε την τελευταία μας επιλογή: την επιστροφή στον εαυτό μας.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com