Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν μπορείς να γίνεις αυτό που ήδη είσαι. Μπορείς μόνο να σταματήσεις να πιστεύεις ότι είσαι κάτι που δεν είσαι."
~Μούτζι

Να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις ως ανθρώπινο πλάσμα χωρίς ταυτότητα

Ο κόσμος βρίσκεται ήδη σε χάος, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς. Μην παίρνετε ως δεδομένο ότι υπάρχει τάξη στην κοινωνία, μην υπνωτίζεστε από τις λέξεις.

Είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε στη Ρωσία, ο κόσμος βρίσκεται σε πορεία παρακμής. Αν δεις την παρακμή, βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρόκληση: την πρόκληση να βρεις τρόπο να λύσεις αυτό το άμεσο πρόβλημα. 

Και εκείνο που είναι σημαντικό είναι πώς θα ανταποκριθείς σ’ αυτή την πρόκληση, έτσι δεν είναι; Αν ανταποκριθείς ως Ινδός ή βουδιστής, χριστιανός ή κομμουνιστής, τότε η ανταπόκρισή σου είναι πολύ περιορισμένη – και τότε δεν είναι καν ανταπόκριση. 

Η ανταπόκρισή σου μπορεί να είναι πλήρης, αυτή που χρειάζεται, μόνο αν δεν σκέφτεσαι ως Ινδός ή κομμουνιστής ή καπιταλιστής, αλλά ως ένα ανθρώπινο πλάσμα που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα - και δεν θα μπορέσεις να το λύσεις αν εσύ ο ίδιος δεν επαναστατήσεις ενάντια σε όλη αυτή την κατάσταση, ενάντια στην απληστία της φιλοδοξίας, στην οποία βασίζεται η κοινωνία. 

Όταν εσύ ο ίδιος δεν είσαι φιλόδοξος, δεν είσαι γαντζωμένος στην προσωπική σου ασφάλεια, τότε μόνο μπορείς να ανταποκριθείς στην πρόκληση και να δημιουργήσεις έναν καινούργιο κόσμο.

*Από το βιβλίο "Η αίσθηση της ευτυχίας", Κρισναμούρτι, Εκδ. Καστανιώτη

Διαβάστε επίσης: