Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Πώς να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πολλές επιστημονικές έρευνες γίνονται και κυκλοφορούν τώρα τελευταία σχετικά με το ανοσολογικό σύστημα και με τους διάφορους παράγοντες που το επηρεάζουν.

Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι αυτό το τόσο σημαντικό σύστημα του οργανισμού μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και επηρεάζεται άμεσα από τις συνήθειες διατροφής μας, τον τρόπο ζωής μας, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.

Επίσης, μέσω όλων αυτών των ερευνών αποδείχθηκε ότι το πόσο ευάλωτο είναι το ανοσολογικό σύστημα σε μικρόβια και μικροοργανισμούς, καθορίζεται όχι τόσο πολύ από την παρουσία αυτών των "εισβολέων" στο σώμα μας, όσο από την ικανότητα του συστήματος να τους καταπολεμήσει, πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν. Σαν συμπέρασμα, λοιπόν, καταλήγουμε ότι το κλειδί της υγείας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δυνατό και ενεργούμενο ανοσολογικό σύστημα.

Αν ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε τη ζωτικότητα και την απόδοση του ανοσολογικού σας συστήματος, έχετε πολλές επιλογές στη διάθεσή σας, μερικές από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1. Τοξίνες στην τροφή
2. Διατροφή χωρίς ενέργεια και ιδιαίτερα χωρίς ένζυμα που σκοτώνονται με το μαγείρεμα
3. Παρατεινόμενο στρες ή και συχνές αρρώστιες (το στρες μπορεί να έρθει από τις τοξίνες, την κούραση, τα ατυχήματα ή τα συναισθήματα)
4. Ενδοκρινικές ανωμαλίες
5. Άμεση προσβολή του συστήματος από ιούς ή μικρόβια
6. Αρνητικές σκέψεις και απαισιοδοξία, φόβος, άγχος
7. Κατάχρηση αντιβιοτικών
8. Καταπιεσμένα ανέκφραστα συναισθήματα
9. Κληρονομικές αδυναμίες στον οργανισμό

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Αν έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να εφαρμόσετε τα ακόλουθα.

1. Καθημερινά να πίνετε άφθονο νερό, με λίγο χυμό λεμονιού, πράγμα που δρα σαν εσωτερικό αντισηπτικό και καθαρίζει τις εσωτερικές επιφάνειες των οργάνων πέψης.

2. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που αναφέρονται παρακάτω είναι βασικά στοιχεία για την καλή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος. Καλύτερα είναι βέβαια να τα παίρνετε από φυσικές τροφές, αλλά αν ο οργανισμός σας είναι πολύ καταβεβλημένος ή αν υπάρχει σοβαρή ασθένεια, ίσως θα πρέπει να τα παίρνετε συμπληρωματικά.
α. Β-Καροτίνη: Βερίκοκα, μπρόκολα, πεπόνια, καρότα, μάγκο, μαϊντανός, λάχανο και σπανάκι.
β. Βιταμίνη Β-6: Μπανάνες, κριθάρι, πεπόνια, μαγιά της μπίρας, φακές, φασόλια, κόκκινο λάχανο, σπανάκι, ακατέργαστο ρύζι και σιτάρι.
γ. Βιταμίνη Β-12: Γιαούρτι, γάλα, τυριά, αυγά, μαγιά της μπίρας (και ψάρι, για εκείνους που το τρώνε). Γύρη, Φύτρα, Σύμφυτος, Φύκια.
δ. Φολικό οξύ: Βερίκοκα, σπαράγγια, φασόλια, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, καρότα, κουνουπίδι, μπάμιες και σπανάκι.
ε. Βιταμίνη C: Μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, μπάμιες, μαϊντανός, πορτοκάλια, λεμόνια, πιπεριές και σπανάκι.
ζ. Βιταμίνη Ε: Μπρόκολα, φασολάκια φρέσκα, πράσινα πλατύφυλλα λαχανικά, ξηροί καρποί, αρακάς, ντομάτες και ολόκληρα δημητριακά.
η. Ψευδάργυρος: Καρότα, καλαμπόκι, αρακάς, φασόλια, βρώμη, σιτάρι.
θ. Σελήνιο: Κριθάρι, λάχανο, καρότα, σκόρδο, φασολάκια φρέσκα, μανιτάρια, κρεμμύδια, πορτοκάλια, ραπανάκια, γογγύλια, βρώμη, ακατέργαστο ρύζι και σιτάρι.

3. Οι τροφές που καταναλώνετε να είναι όσο πιο ωμές γίνεται (με τα ένζυμα τους) και να περιλαμβάνουν ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθώς και ολόκληρα δημητριακά και όσπρια, σωστά συνδυασμένα.

4. Να αποφεύγετε τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, το αλάτι, τον καφέ, το τσάι, τα οινοπνευματώδη καθώς και όλα τα είδη των χημικών συντηρητικών, τις ορμόνες και τη χρήση εντομοκτόνων.

5. Κόψτε το τσιγάρο.


6. Αναπτύξτε μια καθημερινή ρουτίνα τακτικού ωραρίου φαγητού και ύπνου. Προσπαθήστε να τρώτε, να κοιμάστε και να κάνετε ντους την ίδια ώρα κάθε μέρα.

7. Αφιερώστε αρκετό χρόνο για ανάπαυση και χαλάρωση.

8. Να ασκείστε τακτικά, κατά προτίμηση στο ύπαιθρο και, αν είναι δυνατό, στη φύση.

9. Να συμμετέχετε σε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως είναι το τραγούδι, ο χορός, η κηπουρική, το κολύμπι κι οτιδήποτε άλλο σας δίνει χαρά.

10. Να κάνετε βαθιά χαλάρωση καθημερινά, έτσι ώστε να αποδεσμεύεται το στρες από το σώμα και τον νου σας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί τα αποθηκευμένα άγχη αναχαιτίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος και το καθιστούν πολύ πιο ευάλωτο.

11. Να εφαρμόζετε την τεχνική της προβολής θετικών εικόνων, βάσει της οποίας οραματίζεστε τον εαυτό σας ευτυχισμένο, υγιή και σε αρμονία με όλες τις όψεις της ζωής σας. Έχει επανειλημμένα αποδειχθεί σε πειράματα ότι τα άτομα που έχουν θετικές σκέψεις έχουν πιο δυνατό ανοσολογικό σύστημα. Επομένως, να οραματίζεστε το ανοσολογικό σας σύστημα δυνατό και ακατανίκητο και να βλέπετε με τη φαντασία σας τον εαυτό σας γεμάτο υγεία, αυτοπαραδοχή και αυτοπεποίθηση.

12. Οι βαθιές αναπνοές, αν γίνονται καθημερινά, είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αναζωογόνηση του ανοσολογικού συστήματος.

13. Δουλέψτε με τα αρνητικά σας συναισθήματα και μετατρέψτε τα σε θετικά. Οι άνθρωποι που νιώθουν αβοήθητοι μέσα σε έναν «επικίνδυνο κόσμο», εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν ελέγχουν τη ζωή τους και είναι ανίκανοι να προστατέψουν τον εαυτό τους, στην ουσία αποδυναμώνουν το ανοσολογικό τους σύστημα με αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Αναπτύξτε αυτοπεποίθηση και αυτοπαραδοχή. Πιστέψτε στον εαυτό σας καθώς και στην ικανότητά σας να δέχεστε τις αλλαγές και να προσαρμόζεστε σε νέες καταστάσεις. Πιστέψτε ότι μπορείτε να βρείτε ευτυχία και ικανοποίηση στη ζωή και ανοίξτε την καρδιά σας στους άλλους, επιτρέποντας έτσι στον εαυτό σας να αγαπιέται και να αγαπά.

14. Υπάρχουν ορισμένα φυτά που είναι γνωστό ότι ασκούν κάποια αναζωογονητική επίδραση στο ανοσολογικό σύστημα. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία είναι το «ginseng», στη Βραζιλία είναι το «suma», το «Astragalus membranaceus», και στην Ελλάδα το «βάλσαμο», Τσάι του βουνού, Γλυκόριζα, Θυμάρι, επίσης Spirulina (Φύκια), Echinacea, Γύρη, Πρόπολη.

15. Τέλος, πολύ σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι τεχνικές της ενεργειακής ψυχολογίας (EFT, Θεραπευτικός Κώδικας, κ.ά).

*Από Newsletter της Αρμονικής Ζωής του Ρόμπερτ Νατζέμυ