Ο Έκχαρτ Τόλλε για την πανδημία: "Μη σπαταλήσουμε αυτή την ευκαιρία"

Ακόμα και αν δεν αρρωστήσετε από τον κορωνοϊό, ο φόβος μπορεί να σας κυριεύσει όπως έχει ήδη κυριεύσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Πώς εμφανίζεται ο φόβος; Ο φόβος εμφανίζεται όταν προβάλλεις τον εαυτό σου στο μέλλον. Δηλαδή όταν δεν είσαι παρών. Γιατί αν ήσουν παρών θα αντιλαμβανόσουν ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα. Μόνο όταν φεύγεις από το παρόν εμφανίζονται φοβικές σκέψεις και μετά ακολουθεί το συναίσθημα.

Οι αντιξοότητες αυτού του είδους αποτελούν μια καταπληκτική ευκαιρία γιατί μας αναγκάζουν να πάμε πιο βαθιά μέσα μας και να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη διάσταση της ύπαρξής μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η ζωή γίνεται σχεδόν ανυπόφορη όταν ζεις μόνο στην επιφάνεια, δηλαδή στον κόσμο των αισθήσεων και του νου. Καθημερινά γεμίζεις με πληροφορίες που αναφέρονται στο φόβο. 

Σύμφωνα με την παραβολή του Χριστού, όταν θα έρθουν οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι, το σπίτι που είναι χτισμένο στην άμμο χωρίς θεμέλια στην πέτρα, θα καταρρεύσει εντελώς. Το "σπίτι" φυσικά είναι ο άνθρωπος. Αν δεν έχεις γερά θεμέλια στον Εαυτό σου, το άγχος μπορεί να σε οδηγήσει στην κατάρρευση.

Όταν τα πράγματα πάνε καλά, οι άνθρωποι δεν ασχολούνται με το μέσα. Ζουν στη ζώνη άνεσής τους. Δεν γνώρισα ποτέ κανέναν που να αφυπνίστηκε όσο πήγαιναν όλα καλά στη ζωή του. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό με το να σου πηγαίνουν όλα καλά. Αλλά κάποια στιγμή τα πράγματα στραβώνουν, εμφανίζεται μια απώλεια, μια αρρώστια, ένας πόλεμος, μια οικονομική καταστροφή, η εισβολή της χώρας σου, ή μια πανδημία. Μπορεί να συμβεί σε προσωπικό ή σε συλλογικό επίπεδο.

Αυτό είναι μια πρόσκληση για να πας βαθύτερα. Αν δεν πας, θα υποφέρεις άσκοπα. Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν φόβο και άγχος. Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να βγεις από την ταύτιση με τον νου όπου συνεχώς προβάλλεις τον εαυτό σου στο μέλλον. Αυτή η κατάσταση είναι το χτισμένο σπίτι στην άμμο. 

Το σημαντικότερο πράγμα σε όλες τις εμπειρίες είναι το επίπεδο της συνειδητότητάς σου με το οποίο τις αντιμετωπίζεις. Αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο από τις ειδήσεις που ακούμε κάθε μέρα. Μπορείς φυσικά να ενημερώνεσαι, αλλά είσαι συνειδητός στο παρόν; Λάβε τα απαραίτητα μέτρα, βοήθα και άλλους αν μπορείς, κάνε ό,τι χρειάζεται, αλλά εκμεταλλεύσου αυτή την ευκαιρία που αποτελεί ένα κομμάτι της εξέλιξης της συνειδητότητας. 

Κάτι που επιφανειακά, με τη συμβατική οπτική, μοιάζει τόσο αρνητικό και προβληματικό για την ανθρωπότητα, είναι επίσης μια ευκαιρία για αφύπνιση. Για πολλούς από εσάς που είστε ήδη σ' αυτό το δρόμο, η εμπειρία αυτή μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της αφύπνισης. Όταν νιώθετε ότι παρασύρεστε από το φόβο, αναγνωρίστε ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύετε από κάτι. Όταν σκέφτεστε "τι θα συμβεί σε μένα στο μέλλον" ή "τι θα συμβεί σε κάποιον αγαπημένο μου", δείτε ότι πρόκειται για σκέψεις. Έτσι χάνεστε μέσα στον νου. Αναγνωρίστε το και γυρίστε πάλι στο παρόν. Να παρατηρείτε την αναπνοή σας και το ενεργειακό πεδίο του σώματός σας. Νιώστε τη ζωντάνια του.

Το παρόν είναι πολύ βαθύτερο από την αίσθηση του ατόμου. Μη σπαταλήσουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτό που επιφανειακά φαίνεται ως κακό έχει μια πολύ ουσιαστική λειτουργία. 

*Από ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: