Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ενδιαφέρεστε για τη δική σας ευτυχία ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ δική σας. Η ευτυχία υπάρχει εκεί όπου το εγώ δεν υπάρχει."
~Νισαργκαντάττα

Επίγνωση: το βασίλειο της γαλήνης

Τα συναισθήματα, όπως και οι σκέψεις και οι πέντε αισθήσεις, είναι φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μας, όχι σε εμάς. Αυτή η διάκριση είναι πολύ σημαντική.

Η επίγνωση (ή αντίληψη, ή συνείδηση) δεν επηρεάζεται από αυτά που εμφανίζονται μέσα της, με τον ίδιο τρόπο που και ο ουρανός δεν επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται μέσα του.

Αυτή είναι και η πρωταρχική συμβολική σημασία της λέξης "ουρανός" στα πνευματικά και θρησκευτικά κείμενα. Ο ουρανός είναι ο χώρος μέσα στον οποίο εμφανίζονται όλα όσα μπορούν να δημιουργηθούν και να πάρουν μορφή.

Ο χώρος δεν επηρεάζεται ποτέ και από τίποτα. Και το γαλάζιο χρώμα του ουρανού εμφανίζεται μέσα σ' αυτό το χώρο. Και αυτό παροδικό είναι. Στη δύση και στην ανατολή εμφανίζονται άλλα χρώματα εκτός του γαλάζιου, αλλά ο χώρος παραμένει ο ίδιος.

Ο χώρος αυτός είναι το βασίλειο της γαλήνης και της ειρήνης (άλλες εποχές, εξού και η λέξη "βασίλειο"). Και δεν είναι "μέσα μας", αν και έτσι συνηθίζουμε να λέμε. Το αντίθετο. Μέσα σ' αυτόν εμφανίζεται το σώμα, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και όλες οι εμπειρίες μας. Και δεν μιλάμε για κάτι θεωρητικό ή κάτι που βρίσκεται έξω ή μακριά από εμάς. Μιλάμε για τον εαυτό μας, αυτό που είμαστε πραγματικά, αυτό που μπορούμε τώρα, αυτή τη στιγμή, να βιώσουμε ως Είμαι.

Το να αναπαυόμαστε στην αίσθηση του Είμαι επηρεάζει άμεσα και το σώμα. Όταν η προσοχή μας συγκεντρώνεται μόνο σε μια αίσθηση, αντί να μεταπηδά από τη μια σκέψη στην άλλη, χαλαρώνει αυτομάτως και το νευρικό και μυϊκό σύστημα. Και όταν, ακόμα καλύτερα, η προσοχή δεν εστιάζει κάπου συγκεκριμένα αλλά επιστρέφει στην άμορφη κατάσταση της επίγνωσης καταλαμβάνοντας όλο το χώρο της ύπαρξής μας, ο κόσμος των μορφών εξαφανίζεται και βιώνουμε την πραγματική γαλήνη.

Νίκος Μπάτρας