Πώς να ανακόψουμε τις αυτόματες αντιδράσεις του προγραμματισμού μας

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες συμπεριφορές μας ή συμπεριφορές τρίτων, συνήθως παρασυρόμαστε από τον προγραμματισμό μας και αντιδρούμε αυτόματα με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούσαμε πάντα στο παρελθόν.

Αντί αυτής της αυτόματης αντίδρασης, είναι πιο χρήσιμο, με ψυχραιμία και ειλικρίνεια, να κάνουμε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό μας: "Γιατί νιώθω έτσι;" και "Γιατί αντιδρώ έτσι;".

Οι ερωτήσεις αυτές μας φέρνουν πιο κοντά στην κατανόηση των συμπεριφορών και των συναισθημάτων, δικών μας ή άλλων. Χρειαζόμαστε την ψυχραιμία ώστε να ανακοπεί η ορμή των συναισθημάτων και των σκέψεων που έχουν δημιουργηθεί μέσα μας, και ειλικρίνεια για να μπορέσει να δοθεί αφιλτράριστα η σωστή απάντηση.

Η απάντηση που θα προκύψει θα είναι ο δείκτης, τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε ώστε να προχωρήσουμε στις επόμενες, και σίγουρα πιο κατάλληλες, ενέργειες.

Όλη αυτή η διεργασία, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνεται σε ένα καθεστώς μη επικριτικό, με αποδοχή απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αντίστασης δημιουργηθεί από το σύστημά μας. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν πάντα καλή κατανόηση και υπομονή, καθώς το να αλλάξει κανείς συνειδητά τον προγραμματισμό του είναι από τα δυσκολότερα πράγματα.

Οι ερωτήσεις "γιατί νιώθω έτσι;" και "γιατί αντιδρώ έτσι" πρέπει να γίνονται αθώα, με ειλικρινές ενδιαφέρον για την κατανόηση των φαινομένων που εμφανίζονται μέσα μας. Δεν ωφελεί η λογοκρισία, δεν ωφελεί η ανάγκη για επίρριψη ευθυνών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Όταν φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να "ακούσουμε" την απάντηση χωρίς λογοκρισία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση χωρίς περίσσεια δαπάνη χρόνου και ενέργειας. Είμαστε όσο το δυνατό πιο κοντά στο βέλτιστο αποτέλεσμα, απαλλαγμένο από την επίδραση του ανεπίγνωστου προγραμματισμού.

Έτσι, καλλιεργείται και η εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα που θα προκύψει, που μας χαρίζει περισσότερη ψυχική ηρεμία.


Ηρώ Παπαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Αυτογνωσία - Συμβουλευτική - Life Coaching