Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Παραιτηθείτε από το ψεύτικο και θα αναδυθεί το αληθινό

Ανάμεσα στην ανάμνηση και στο τωρινό υπάρχει μια βασική διαφορά, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί κάθε στιγμή. Σε κανένα σημείο του χρόνου δεν ταυτίζεται το τωρινό με την ανάμνηση.

Ανάμεσα σε αυτά τα δυο υπάρχει μια διαφορά ως προς το είδος και όχι μόνο ως προς την ένταση. Το τωρινό είναι αναμφισβήτητα τέτοιο. Με καμία προσπάθεια θέλησης ή φαντασίας δεν μπορείτε να εναλλάξετε αυτά τα δυο.

Τώρα, τι είναι εκείνο που δίνει αυτή τη μοναδική ιδιότητα στο τωρινό; Το τωρινό είναι πραγματικό, ενώ υπάρχει μια αβεβαιότητα γύρω απ’ την ανάμνηση. Και αυτό γιατί, μια στιγμή πριν, η ανάμνηση ήταν τωρινή, μια στιγμή μετά και το τωρινό θα αποτελεί ανάμνηση. 

Τι είναι αυτό που καθιστά το τωρινό μοναδικό; Προφανώς, είναι η αίσθηση ότι είστε παρών. Στη μνήμη και στην προσδοκία υπάρχει ένα ξεκάθαρο αίσθημα, ότι πρόκειται για μια νοητική κατάσταση που παρατηρείται, ενώ στο τωρινό, το αίσθημα είναι κυρίως ότι είστε παρών και σε επίγνωση.

Όπου κι αν πάτε, την αίσθηση του εδώ και τώρα την κουβαλάτε μαζί σας, διαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι είστε ανεξάρτητος από χώρο και χρόνο, ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι μέσα σε εσάς, κι όχι εσείς μέσα σε αυτά. 

Η ταύτιση του εαυτού σας με το σώμα, που είναι φυσικά περιορισμένο σε χώρο και χρόνο, είναι αυτή που σας δίνει το αίσθημα του πεπερασμένου. Στην πραγματικότητα είστε άπειρος και άχρονος.

Μόνο με την άρνηση μπορεί κανείς να ζήσει. Η βεβαίωση είναι σκλαβιά. Το να αμφισβητείτε και να αρνείστε, είναι αναγκαίο. Είναι η ουσία της εξέγερσης και χωρίς εξέγερση δεν μπορεί να υπάρξει καμία ελευθερία.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος, δεύτερος ή ανώτερος Εαυτός, για να τον αναζητήσετε. Εσείς είστε ο ύψιστος Εαυτός, μόνο που πρέπει να εγκαταλείψετε τις ψεύτικες ιδέες που έχετε για τον εαυτό σας.

Και η πίστη και η λογική σας λένε ότι δεν είστε ούτε το σώμα, ούτε οι επιθυμίες και οι φόβοι του, ούτε είστε ο νους με τις φανταχτερές ιδέες του, ούτε ο ρόλος που η κοινωνία σας εξαναγκάζει να παίξετε, το πρόσωπο που υποτίθεται ότι είστε. Παραιτηθείτε από το ψεύτικο και το αληθινό θα αναδυθεί από μόνο του.