Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος."
~Μούτζι

Δεν απέχεις καθόλου από αυτό που είσαι πραγματικά

Μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι έχεις μεγάλη απόσταση ακόμα να διανύσεις στο δρόμο της αυτογνωσίας, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποιείς τον νου σου για να γνωρίσεις τι είσαι.

Ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να μετατρέψεις τη σκιά τού χεριού σε χέρι. Έτσι είναι και ο ψεύτικος εαυτός μπροστά στον αληθινό.  

Ο αληθινός εαυτός δεν αναπτύσσεται. Δεν μπορεί να γίνει καλύτερος. Είναι πάντα τέλειος. Μόνο η αίσθηση του ατόμου είναι αυτή που μπορεί να αναπτυχθεί, γιατί ανήκει στο πεδίο της εξέλιξης. Αλλά ποτέ μια ψευδαίσθηση δεν μπορεί να γίνει αλήθεια.

Εσύ τι είσαι; Είσαι ένα παρατηρούμενο αντικείμενο ή είσαι πίσω από τον φακό της παρατήρησης; 

Αν πιστεύεις ότι είσαι ένα άτομο, τότε δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις πολύ γιατί ο νους σου δημιουργεί αποστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Θα διαταράσσεσαι και θα είσαι σαν τα κύματα. 

Ο ωκεανός δεν λέει "σήμερα δεν νιώθω καλά επειδή έχει πολλά κύματα". Δεν λέει "θα επιστρέψω αργότερα όταν τα κύματα θα ηρεμήσουν". Ο ωκεανός είναι ο ωκεανός, είναι και τα κύματα. Δεν παραπονιέται ποτέ.

Τι υπήρχε πρώτα; Ο νους ή εσύ; Αν δεν υπάρχουν σκέψεις, εσύ γνωρίζεις ότι υπάρχεις; 

Τι υπήρχε πρώτα; Ο ωκεανός ή τα κύματα; Πού εντοπίζεις περισσότερο τον εαυτό σου;

*Από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Μούτζι