Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Συνείδηση χωρίς σκέψεις: μια θαυμάσια κατάσταση ύπαρξης

Οι ινδικές γραφές αναφέρουν τα ακόλουθα τέσσερα επίπεδα ανθρώπινης συνείδησης:

Jagruti: το επίπεδο εγρήγορσης.
Swapna: το ονειρικό επίπεδο.
Sushupti: το επίπεδο βαθύ ύπνου κατά το οποίο ο νους, το εγώ και το υπερεγώ είναι ακίνητα.
Turya: το επίπεδο συνείδησης χωρίς σκέψη, πέρα από το νου.

Τα τρία πρώτα επίπεδα συνείδησης είναι συνηθισμένα στην καθημερινότητά μας. Το τέταρτο επίπεδο είναι το επίπεδο συνείδησης χωρίς σκέψη ή όπως ονομάζεται στα σανσκρτικά, Νιρβιτσάρα Σαμάντι. Όταν βρίσκεται κανείς σε αυτό το επίπεδο, η συνεχής άνοδος και πτώση των σκέψεων στο νου σταματά. Αρχικά εμφανίζεται ένα κενό ανάμεσα στις σκέψεις. Καθώς αυτό το κενό μεγαλώνει, οι σκέψεις ελαττώνονται και με τη συχνή πρακτική του διαλογισμού ο νους μπαίνει εύκολα σε συνείδηση χωρίς σκέψη.

Όταν δεν υπάρχουν κυματισμοί στα νερά της λίμνης, η επιφάνειά της γίνεται σχεδόν αόρατη καθώς αντανακλά την ομορφιά του τοπίου γύρω της: τα δέντρα, τον ουρανό και τα σύννεφα. Με τον ίδιο τρόπο, το γαλήνιο μυαλό αντανακλά την ομορφιά της δημιουργίας, διαλύεται στην ευλογία και την ειρήνη του θείου.

Στο επίπεδο συνείδησης χωρίς σκέψη δεν σκεφτόμαστε ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον. Βρισκόμαστε ολοκληρωτικά στην παρούσα στιγμή, στο τώρα και δεν σπαταλάμε τις πολύτιμες στιγμές της ζωής σκεπτόμενοι εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ή δεν έχουν έρθει ακόμα. 

Αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τον πραγματικό εαυτό μας που είναι το πνεύμα μας, την εσωτερική ομορφιά μας και την ομορφιά της δημιουργίας. Αρχίζουμε να απολαμβάνουμε την Ύπαρξη. Μπορούμε να αντιληφθούμε πολύ πιο εσωτερικά πράγματα, να απολαύσουμε τη φύση σε πολύ βαθύτερο επίπεδο, καθώς δεν βομβαρδιζόμαστε πλέον από την ανούσια διανοητική φλυαρία που επιτίθεται στη συνείδησή μας και μολύνει την προσοχή μας, αποσπώντας μας από τις απλές, μα και τόσο ουσιαστικές, χαρές της ζωής.

Διαβάστε επίσης: