Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Ζήστε στο παρόν. Δεν είστε οι σκέψεις σας και τα αισθήματά σας.

Η καθολική εγκατάλειψη του εαυτού επιτρέπει στην παρούσα στιγμή να σας πλημμυρίσει, χωρίς να την εμποδίζουν φίλτρα και χρώματα.

Κάτι αυθεντικά καινούργιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όταν εγκαταλείπετε την ενασχόληση με τον εαυτό σας. Αυτή η νέα κατάσταση είναι το αληθινό σας σπίτι. Μέσα σ' αυτό είστε ασφαλείς και πολύ μακριά για να μπορούν να σας παγιδεύσουν τα οικεία -αλλά φοβερά- αισθήματα και σκέψεις που κατασκευάζουν έναν εαυτό.

Επιμείνετε με αυτό το υψηλότερο είδος αυτοεγκατάλειψης για όσο διάστημα χρειάζεται, μέχρις ότου, αργά αλλά σταθερά, αρχίσετε να νιώθετε το βάρος της συνήθειας να γίνεται όλο και μικρότερο. Καθώς νιώθετε πνευματικά ελαφρότεροι, θα δείτε πως αυτό το καινούργιο που αντιπαλεύετε είναι αυτό που πραγματικά είστε. Εδώ βρίσκεται η αληθινή σας φύση.

Σας δίνουμε τώρα μια ειδική άσκηση που θα σας βοηθήσει στην απελευθέρωση του εαυτού σας. Κάθε φορά που συλλαμβάνετε τον εαυτό σας έτοιμο να κολυμπήσει για άλλη μια φορά στο ποτάμι των παλιών συνηθειών, σκέψεων και συναισθημάτων, ασκηθείτε στην αυτοκατάργηση κατά τον ακόλουθο τρόπο: Μην αφήνετε το ρεύμα του παρελθόντος να επιβάλει την κατεύθυνση της παρούσας στιγμής. Ζήστε τη δική σας ζωή ακριβώς τώρα. Δεν είστε οι σκέψεις σας και τα αισθήματά σας.

Τολμήστε να ζήσετε χωρίς την κάθε οδυνηρή ταυτότητα που σας ζητά να την αγκαλιάσετε και να κάνετε αυτό που υπαγορεύει. Αφήνετε κάτι καινούργιο να συμβεί κάθε φορά που επιτρέπετε στις παλιές αισθήσεις συνήθειας να ακολουθήσουν το δρόμο τους ανεμπόδιστες. Μείνετε έξω από αυτές.

πό το βιβλίο "Το μυστικό να μην κολλάς", Guy Finley, Εκδ. Αλκυών

Διαβάστε επίσης: