Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος."
~Μούτζι

Γιατί είναι σημαντικό να μπορούμε να ελέγχουμε την προσοχή μας

Η μείωση της ψυχολογικής έντασης συνδέεται στενά με τη συγκέντρωση της προσοχής και με το να κάνεις ένα πράγμα κάθε φορά.

Όταν βιαζόμαστε, για παράδειγμα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ταχύτητα. Η προσοχή μας επικεντρώνεται πάνω στους εαυτούς μας -στις ανάγκες μας, στις χρονικές μας προθεσμίες, στις επιθυμίες μας- έτσι ώστε να μη δίνεται προσοχή σε όσους υπάρχουν τριγύρω μας, που έχουν ανάγκες και επιθυμίες και ίσως χρονικές προθεσμίες που μοιάζουν πολύ με τις δικές μας. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά, πρέπει να είμαστε ήρεμοι ώστε να μπορούμε να τους δίνουμε την προσοχή μας, την οποία χρειάζονται όσο χρειάζονται και την τροφή και τον ύπνο.

Ο διαλογισμός μάς μαθαίνει ουσιαστικά να κατευθύνουμε και να διατηρούμε μια σταθερή ροή της προσοχής. Ύστερα, στη διάρκεια της ημέρας, συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τον νου επικεντρώνοντάς τον στην εργασία που κάνουμε.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ενδιαφερθούν για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον εαυτό τους. Ενώ μιλάς σε ακούν και λένε "Ναι, αυτό είναι αλήθεια", η προσοχή τους όμως φεύγει μακριά κι αρχίζουν να σχεδιάζουν το δείπνο, ή να κάνουν με τον νου τους υπολογισμούς που αφορούν το χρηματιστήριο. Όταν οδηγούν, αντί να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο, ανοίγουν το ραδιόφωνο και τρέχουν νοερά σε παλιές αναμνήσεις ή επαναλαμβάνουν μια φιλονικία που είχαν με το αφεντικό τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκέντρωση της προσοχής. Ο νους χοροπηδά τριγύρω σαν ακρίδα και δεν ελέγχεται.

Με την εξάσκηση στο διαλογισμό και με την αποκλειστική συγκέντρωση σε ένα πράγμα κάθε φορά, μπορούμε να κατευθύνουμε την προσοχή όπου εμείς επιλέγουμε. Αυτή είναι μια θαυμαστή σχεδόν ικανότητα με συνέπειες στην πραγμάτωση της αγάπης, που είναι εξίσου απλές όσο και ουσιαστικές.

Όταν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στον σύντροφό μας, έστω και αν διαφωνούμε μαζί του την ώρα που συζητάμε, η ανία εξαφανίζεται από τη σχέση μας. Οι άνθρωποι δεν είναι ανιαροί. Αυτό συμβαίνει επειδή περιπλανιέται η προσοχή μας. Όταν δίνουμε σε κάποιον την προσοχή μας είναι σαν να του λέμε: "Έχεις σημασία για μένα. Έχεις την εκτίμησή μου".