Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Έκχαρτ Τόλλε: Μην παίρνετε τις σκέψεις σας πολύ στα σοβαρά

Η κατάσταση του ανθρώπου ακόμα είναι να βυθίζεται στις σκέψεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν φυλακισμένοι σε όλη τους τη ζωή στα καλούπια των σκέψεών τους. Ποτέ δεν πηγαίνουν πέρα από την αίσθηση του εαυτού τους, η οποία φτιάχτηκε από τον νου και εξαρτάται από το παρελθόν.

Όπως σε κάθε ανθρώπινο ον, η συνειδητότητά σας έχει μια πολύ βαθύτερη διάσταση από τη σκέψη. Είναι η ουσία σας. Μπορούμε να την ονομάσουμε παρουσία, προσοχή, άπειρη συνειδητότητα.

Στις αρχαίες διδασκαλίες ονομάζεται ο "εσωτερικός Χριστός", ο "Βούδας μέσα σας". Το να ανακαλύψετε τη διάσταση αυτή ελευθερώνει εσάς, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, από τον πόνο που προκαλείτε στον εαυτό σας, καθώς και στους άλλους, κάθε φορά που το «μικρό εγώ» παίρνει τα ηνία της ζωής σας. Η αγάπη, η χαρά, η δημιουργικότητα και η διαρκής εσωτερική γαλήνη, μπορούν να μπουν στη ζωή σας μόνο μέσα από αυτή την άπειρη διάσταση της συνειδητότητας.

Εάν αναγνωρίζετε, ακόμη και κατά διαστήματα, πως οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας είναι μόνο σκέψεις, αν παρατηρείτε τις αντιδράσεις σας, όπως αυτές έρχονται, τότε αυτή η διάσταση αναδύεται ήδη μέσα σας: είναι η συνειδητότητα στην οποία εμφανίζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα, είναι ο άχρονος εσωτερικός χώρος μέσα στον οποίο ξεδιπλώνεται το περιεχόμενο της ζωής σας.

Η ροή των σκέψεων έχει τεράστια δύναμη η οποία μπορεί εύκολα να σας παρασύρει. Κάθε σκέψη δίνει στον εαυτό της τόσο μεγάλη σημασία! Θέλει να επιστήσει όλη την προσοχή σας.

Να μια νέα πνευματική άσκηση για σας: μην παίρνετε τις σκέψεις σας πολύ στα σοβαρά. Πόσο εύκολο είναι να μπούμε στην παγίδα των εννοιολογικών φυλακών που εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε!

Ο ανθρώπινος νους, στην επιθυμία του να γνωρίζει, να κατανοεί και να ελέγχει, παίρνει τις γνώμες και τις απόψεις του ως αλήθειες. Θα πρέπει να υπερβαίνετε τη σκέψη σας για να διαπιστώσετε ότι δεν έχει σημασία το πώς θα ερμηνεύσετε «τη ζωή σας», τη ζωή ενός άλλου ή τη συμπεριφορά του, και δεν έχει σημασία η γνώμη σας για μια κατάσταση, αλλά είναι μόνο μια άποψη ανάμεσα σε πολλές άλλες δυνατότητες. Είναι απλά ένα πακέτο από σκέψεις. 

Η πραγματικότητα είναι ένα ενιαίο σύνολο μέσα στο οποίο τα πάντα είναι συνυφασμένα, όπου τίποτα δεν υπάρχει από μόνο του ή χωριστά. Η σκέψη κομματιάζει την πραγματικότητα, την κόβει σε τεμάχια εννοιολογικά.

Ο νους -αυτό το ισχυρό και χρήσιμο εργαλείο- γίνεται περιοριστικός όταν κυριεύει τη ζωή σας και όταν δεν βλέπετε ότι είναι μόνο μια πτυχή της συνειδητότητας που είστε.