Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Δεν υπάρχουν τέλειες προσωπικότητες. Ούτε οι σοφοί είναι τέλειοι. Και μη νομίζετε ότι αν είστε καλός με όλους, θα αρέσετε σε όλους. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοιος άνθρωπος."
~Μούτζι

Ξεχάσαμε τι είμαστε και θυσιάσαμε την ηρεμία μας για λίγες πεποιθήσεις

Σταμάτα να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ένα πακέτο σκέψεων, πεποιθήσεων, αναμνήσεων και συμπεριφορών. Αυτό που είσαι πραγματικά είναι πέρα από όλα αυτά που μπορεί να χωρέσει ο νους σου.

Όταν περπατάς παρατήρησε ότι περπατάς. Όταν κάθεσαι παρατήρησε ότι κάθεσαι. Όταν κλαις παρατήρησε ότι κλαις. Όταν χαίρεσαι παρατήρησε ότι χαίρεσαι.

Ό,τι κάνεις, απλά παρατήρησέ το. Μην κρατάς τίποτα και μην κάνεις τίποτα δικό σου.

Τώρα που διαβάζεις παρατήρησε ότι διαβάζεις. Τώρα που βλέπεις παρατήρησε ότι βλέπεις. Τώρα που αναπνέεις παρατήρησε ότι αναπνέεις.

Αφαίρεσε την προσοχή σου απ' το περιεχόμενο της αντίληψης και στρεψ' τη προς τη γνώση της εμπειρίας. Όταν γνωρίζεις ότι βιώνεις κάτι, έρχεσαι στην πραγματική σου θέση. Συνδέεσαι με το Είναι, την επίγνωση που γνωρίζει τις εμπειρίες και τον εαυτό της. Αυτό που είσαι.

Η επίγνωση δεν περπατάει. Το σώμα περπατάει. Η επίγνωση δεν κάθεται. Το σώμα κάθεται. Η επίγνωση δεν κλαίει. Το σώμα κλαίει. Η επίγνωση δεν χαίρεται. Το σώμα χαίρεται.

Η επίγνωση είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα "κάνω", τα "αισθάνομαι", τα "σκέφτομαι", τα "νιώθω". Είναι πάντα παρούσα. Είναι η γνώση της ζωής. Είσαι αυτή η γνώση.

Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε όλη μας τη ζωή είναι η γνώση των εμπειριών μας. Για το περιεχόμενό τους δεν υπάρχει ποτέ καμία βεβαιότητα. Αυτό που σκέφτεσαι είναι σωστό ή λάθος; Αυτό που βλέπεις είναι αυτό που νομίζεις ή είναι κάτι άλλο; Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου εξηγείται μ' αυτόν τον τρόπο ή με άλλον; Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Είσαι όμως σίγουρος ότι εμφανίζονται σκέψεις. Είσαι σίγουρος ότι λειτουργεί η όραση. Και είσαι σίγουρος ότι παρατηρείς τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Το μόνο με το οποίο έρχεσαι σε επαφή είναι η γνώση των εμπειριών. Όλα τα άλλα αποτελούν παροδικά φαινόμενα. Μορφές, αντικείμενα, άνθρωποι, αισθήσεις, σκέψεις, συναισθήματα. Όλα έρχονται και φεύγουν.

Όλα τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις είναι σκέψεις. Και οι σκέψεις είναι λέξεις. Οι λέξεις γράμματα. Τα γράμματα σύμβολα. Είμαστε ένα πακέτο από σύμβολα; Μήπως ο κόσμος όλος είναι ένα πακέτο από σύμβολα; Τα σύμφωνα και τα φωνήεντα... Αυτά θα μας πουν ποιοι ή τι είμαστε; Αυτά θα μας πουν πώς είναι ο κόσμος και τι είναι η ζωή;

Ανεπίγνωστα θυσιάσαμε το βίωμα για τα νοήματα και την ηρεμία μας για λίγες πεποιθήσεις. Ξεχάσαμε τι είμαστε και υιοθετήσαμε ένα σωρό ρόλους και ταυτότητες.

Δεν είμαστε τίποτα. Γνωρίζουμε.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: