Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Η αναζωογονητική δύναμη της σιωπής

Η σιωπή είναι τροφή για την ψυχή. Χωρίς τη σιωπή μπορεί να χαθούμε, να μπερδευτούμε ή να μην καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό μας. Η σιωπή είναι ένας θαυμάσιος τόπος όπου συμβαίνουν υπέροχα πράγματα.

Στη σιωπή ερχόμαστε σε επαφή με την εσωτερική μας φωνή, τη διαίσθηση, τα βαθύτερα συναισθήματά μας, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Στη σιωπή βρίσκουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας βασανίζουν και λύσεις σε προβλήματα που φαίνονται άλυτα.

Μη φοβάσαι λοιπόν τη σιωπή. Αναζήτα την. Η σιωπή είναι φίλος. Η σιωπή είναι αληθινή ευλογία.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι φοβούνται τη σιωπή επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι είναι φίλη τους, ένας τόπος δύναμης, ένας κήπος μαγικός, ένα ιερό καταφύγιο - όπου μέσα της μπορούν να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, να φορτώσουν τις μπαταρίες τους και να αναζωογονήσουν την ενέργειά τους. Έτσι, νιώθουν άνετα μόνο όταν γύρω τους υπάρχει δράση, θόρυβος, ομιλίες, μουσική, τηλεόραση, ή είναι μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής στην πόλη.


Τέτοιοι άνθρωποι, όταν δεν εργάζονται, μιλούν στο τηλέφωνο, κάνουν σχέδια, παρακολουθούν τηλεόραση, βλέπουν φίλους, βγαίνουν έξω, κάνουν διάφορα πράγματα. Είναι μόνιμα απασχολημένοι και έχουν ξεχάσει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις δραστηριότητες και στην ανάπαυση.

Πολύ συχνά κυριαρχεί η λανθασμένη άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς αν δεν ασχολιόμαστε με κάτι όλη την ώρα. Μήπως είσαι κι εσύ έτσι; Πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι "παραγωγικός" και "δραστήριος" συνεχώς;

Αν όντως σκέφτεσαι έτσι, σου συνιστώ να αναθεωρήσεις, επειδή όχι μόνο αφήνεις ανεκμετάλλευτες τις πραγματικές χαρές της ζωής, αλλά σου διαφεύγει επίσης κι ένας θεόσταλτος τόπος δύναμης. Γι' αυτό σου το ξεκαθαρίζω: διασκορπίζεις τη ζωτική σου δύναμη και τη δημιουργική σου ενέργεια όταν δεν βρίσκεις χρόνο για να ανανεωθείς μέσα στη σιωπή. Αν φοβάσαι τη σιωπή, φοβάσαι τον εαυτό σου.

*Από το βιβλίο "Το μονοπάτι της δύναμης - Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε", Μπάρμπαρα Μπέργκερ, Εκδ. Καστανιώτη.

Διαβάστε επίσης: