Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα αφυπνίζεται."
~Καρλ Γιουνγκ

Για να ξαναβρείτε τον αυθεντικό σας εαυτό, πρέπει να γνωρίζετε τι συμβαίνει μέσα σας

Ανάμεσα στις πολλές ικανότητες που έχετε ως ανθρώπινο ον, είναι και η ικανότητά σας να βάζετε το μυαλό σας σε αργή κίνηση, να πατήσετε το κουμπάκι της επιβράδυνσης του εγκεφάλου σας, που θα τον θέσει σε ένα σταθερό και αργό ρυθμό και θα σας επιτρέψει να ακούσετε αυτά που σκέφτεστε και να τα καταγράψετε.

Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι πολύ απλός. Κατ' αρχάς πρέπει να μείνετε για λίγο ήσυχοι και ακίνητοι, και στη συνέχεια να απαντήσετε σε ορισμένα σκληρά ερωτήματα γύρω από το πώς σκέφτεστε και πώς οργανώνετε όλα αυτά που πιστεύετε γύρω από τον εαυτό σας, σε ορισμένους τομείς και κατηγορίες. Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο νου σας, θα είστε σε θέση και να το αλλάξετε.

Θεωρώ πως αφού κάνετε αυτή την εσωτερική ελεγκτική διαδικασία, καταλαγιάσετε τις αυτόματες σκέψεις σας και όλα αυτά τα καταγράψετε για να έχετε μια αντικειμενική εικόνα, θα εκπλαγείτε διαπιστώνοντας πόσο πολύ παγιδευμένο κρατούσατε τον εαυτό σας για να νιώθει και να ενεργεί έτσι όπως ενεργούσε ως τώρα. Θα διαπιστώσετε ότι ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου αυτού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αυθεντικό σας εαυτό και αποτελεί τη βάση για τη ζωή που ζείτε αυτή τη στιγμή παθητικά και αντιδραστικά.

Βάζοντας όλα αυτά τα εσωτερικά δρώμενα κάτω από το μικροσκόπιο και ρίχνοντάς τους άπλετο φως, θα μπορείτε να παρατηρήσετε, να αξιολογήσετε και να αμφισβητήσετε πράγματα που, ως τώρα και πολύ ύπουλα, έκαναν δολιοφθορά στην ίδια σας την υπόσταση. Για να μπορέσετε να ανακαλύψετε ξανά το μονοπάτι προς τον αυθεντικό σας εαυτό, πρέπει να αποκτήσετε άμεση αντίληψη όλων αυτών των εσωτερικών αντιλήψεων. Πρέπει να μάθετε πώς οι εσωτερικές σας διαδικασίες έχουν διαμορφώσει τον φανταστικό σας εαυτό, για να μπορέσετε να διορθώσετε αυτό που επηρεάζει αρνητικά την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας.

Οι εξωτερικοί παράγοντες της ζωής σας πάντοτε θα αποτελούν μια πρόκληση για εσάς. Μπορεί να σας κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο υδραυλικός μπορεί να σας στήσει. Η προαγωγή που περιμένατε μπορεί να δοθεί σε άλλον. Τα συμβαίνοντα αυτά ίσως δεν είναι τόσο κρίσιμα όταν τα βλέπετε αντικειμενικά. Εάν όμως, οι εσωτερικές σας αντιδράσεις σε αυτά τα αντίξοα γεγονότα είναι ιδιαίτερα τοξικές, μπορεί τελικά να σας κοστίσουν ακριβά, να αποβούν ακόμη και εις βάρος της υγείας σας.

Ίσως να μην μπορέσετε να αλλάξετε τα όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο που σας περιβάλλει, μπορείτε όμως σίγουρα να αλλάξετε τον τρόπο που εσείς αντιδράτε σε αυτά, καθώς και τον τρόπο που τα εσωτερικεύετε.