Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Αν θέλετε να αφυπνιστείτε, αμφισβητείστε το όνειρό σας

Νισαργκαντάττα: Όλες οι επιθυμίες είναι κακές, αλλά μερικές είναι χειρότερες από τις άλλες. Η επιδίωξη οποιασδήποτε επιθυμίας θα σας προξενεί πάντα ταραχή.

Ερώτηση: Ακόμη και η επιθυμία να είμαστε ελεύθεροι από τις επιθυμίες;

Ν: Γιατί να επιθυμείτε οπωσδήποτε κάτι; Το να επιθυμείτε μια κατάσταση ελευθερίας από τις επιθυμίες δε θα σας ελευθερώσει κιόλας. Τίποτε δεν μπορεί να σας ελευθερώσει, επειδή είστε ήδη ελεύθερος. Δείτε τον εαυτό σας με τη διαύγεια που προκύπτει από την έλλειψη επιθυμιών, αυτό είναι όλο.

Ε: Θέλει κάποιο χρόνο για να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του.

Ν: Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο χρόνος; Ο χρόνος είναι μια διαδοχή στιγμών. Η κάθε στιγμή εμφανίζεται από το πουθενά, από το τίποτε, και εξαφανίζεται στο τίποτε, και δεν ξαναπαρουσιάζεται ποτέ. Πώς μπορείτε να χτίσετε πάνω σε κάτι τόσο φευγαλέο;

Ε: Τι είναι μόνιμο;

Ν: Ψάξτε μέσα στον ίδιο σας τον εαυτό για το μόνιμο. Βυθιστείτε βαθιά μέσα σας και βρείτε εκείνο που είναι πραγματικό σε σας.

Ε: Πώς να ψάξω για τον εαυτό μου;

Ν: Οτιδήποτε συμβαίνει, συμβαίνει σε σας. Ό,τι κάνετε, ο δράστης του είναι μέσα σας. Βρείτε τι είναι αυτό που σας δημιουργεί την εντύπωση ότι είστε πρόσωπο.

Ε: Τι άλλο μπορώ να είμαι;

Ν: Ανακαλύψτε το. Ακόμη κι αν σας πω ότι είστε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο σιωπηλός παρατηρητής, δεν θα σημαίνει τίποτε για σας, αν δεν βρείτε το δρόμο προς την ίδια σας την ύπαρξη.

Ε: Η ερώτησή μου είναι: πώς μπορεί κανείς να βρει το δρόμο προς την πραγματική του ύπαρξη;

Ν: Εγκαταλείψτε όλες τις ερωτήσεις εκτός από μία: "Ποιος είμαι;". Στο κάτω-κάτω, το μόνο γεγονός για το οποίο είστε σίγουρος είναι το ότι είστε. Το "εγώ είμαι" είναι σίγουρο. Το "εγώ είμαι ο τάδε" δεν είναι. Αγωνιστείτε να ανακαλύψετε τι είστε στην πραγματικότητα. [...] Ένας άνθρωπος που κινείται μαζί με τη γη, θα δοκιμάζει αναγκαστικά την εμπειρία της ημέρας και της νύχτας. Αυτός που στέκει μαζί με τον ήλιο, πάνω του, δεν θα γνωρίσει ποτέ το σκοτάδι. Ο κόσμος μου δεν είναι και δικός σας. Όπως εγώ τον βλέπω, όλοι σας είστε πάνω σε μια θεατρική σκηνή. Δεν υπάρχει ίχνος πραγματικότητας στις εισόδους και στις εξόδους σας. Και τα προβλήματά σας είναι τόσο απατηλά!

Ε: Μπορεί να είμαστε υπνοβάτες, ή να υποφέρουμε από εφιάλτες. Δεν υπάρχει τίποτε που εσείς να μπορείτε να κάνετε;

Ν: Κάνω ήδη: μπήκα μέσα στην ονειρική σας κατάσταση για να σας πω: "Σταματήστε να πληγώνετε τον εαυτό σας και τους άλλους, πάψτε να υποφέρετε, αφυπνιστείτε".

Ε: Τότε γιατί δεν ξυπνάμε;

Ν: Θα γίνει κι αυτό. Όταν θα αρχίσετε να αμφισβητείτε το όνειρό σας, η αφύπνιση δεν θα είναι πολύ μακριά.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας