Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Γενικά, οι βασανισμένοι είναι που εξελίσσονται σε βασανιστές."
~Καρλ Γιουνγκ

Αυτά που νιώθουμε γίνονται η ζωή μας

Η ζωή μας αποτελεί μια προβολή της ψυχικής και πνευματικής μας κατάστασης.

Αν εξαιτίας κάποιων πεποιθήσεων νιώθουμε ότι δεν πρέπει να ζούμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, να συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ακόμα και να αισθανόμαστε κάποια συναισθήματα ή να σκεφτόμαστε διάφορα πράγματα, η ζωή μας δεν μπορεί να είναι πλούσια. Θα είναι γεμάτη από περιορισμούς. 

Δεν μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα όταν ζούμε με περιοριστικές πεποιθήσεις που μας περιορίζουν στα πιο απλά πράγματα και στα πιο θεμελιώδη επίπεδα της ζωής μας - σ' αυτά που νιώθουμε, που σκεφτόμαστε και στο πώς συμπεριφερόμαστε. 

Εάν νιώθουμε συχνά φόβο δεν μπορούμε να έχουμε μια πλούσια ζωή, γιατί ο φόβος μάς αναγκάζει να ζούμε αμυνόμενοι. Αμυνόμαστε και αποφεύγουμε εμπειρίες, ή κάνουμε λανθασμένες επιλογές επειδή φοβόμαστε τις συνέπειες, ή φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για τη ζωή μας. 

Όταν είμαστε συνέχεια σε θέση άμυνας δεν μπορούμε να έχουμε λειτουργική ελευθερία και άνεση, γιατί μας απασχολεί τι κακό μπορεί να πάθουμε. Επομένως και οι επιλογές που θα κάνουμε στη ζωή μας, οι σχέσεις, το επάγγελμα, η κοινωνικότητα, θα είναι αρκετά περιορισμένες. 

Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των ψυχικών φαινομένων που συμβαίνουν μέσα μας. Γιατί εμφανίζονται συνέχεια μπροστά μας. Οι περισσότεροι προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας στο εξωτερικό επίπεδο, ελπίζοντας ότι έτσι θα ηρεμήσουμε και θα νιώσουμε πληρότητα. Για να ζήσουμε όμως έτσι όπως μας ταιριάζει καλύτερα, πρώτα πρέπει να δούμε και να κατανοήσουμε αυτά που συμβαίνουν μέσα μας. 

Όταν δεν ζούμε σύμφωνα με το έμφυτο δυναμικό μας και την υγιή ψυχική μας κατάσταση, η ζωή μας δεν μπορεί παρά να αντανακλά αυτή τη δυσαρμονία.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com