Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα αφυπνίζεται."
~Καρλ Γιουνγκ

Έ. Τόλλε: Το εγώ μπορεί να διαστρεβλώσει ακόμα και την πιο σοφή διδασκαλία

Η θρησκεία μπορεί να είναι χρήσιμη κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι μπορεί να βάλει λίγη τάξη στη ζωή ενός ανθρώπου που ζει μια ακατάστατη ζωή.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η θρησκεία μπορεί να επισκιάσει την πνευματική διάσταση μέσα μας - κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Αν κάποιος κατανοήσει σωστά και σε βάθος τη διδασκαλία, η θρησκεία μπορεί να τον βοηθήσει. 

Η θρησκεία είναι πρόβλημα όταν μετατρέπεται σε ιδεολογία, γιατί τότε λειτουργεί μόνο στο επίπεδο του νου και δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία, είτε μιλάμε για τον κομμουνισμό, είτε για οποιαδήποτε άλλη θεωρία ή φιλοσοφία που αναφέρεται στο σύμπαν ή σε κάτι άλλο. 

Η ιδεολογία είναι κάτι που καταλαμβάνει σχεδόν ολοκληρωτικά τον νου και τον επηρεάζει με πολλούς τρόπους. Κάτι μικρό μπορεί να διογκωθεί και να διεισδύσει παντού μέσα στον νου. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι θρησκευόμενοι άνθρωποι. Αυτούς τους αναγνωρίζεις από το γεγονός ότι δεν είναι ειρηνικοί μέσα τους, είναι επιθετικοί (λεκτικά ή και σωματικά) και έχουν εχθρούς. Οι εχθροί μπορεί να βρίσκονται είτε στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, είτε σε άλλο.

Ακόμα και αν ένας άνθρωπος φαίνεται να έχει υπερβεί το εγώ, υπάρχει ένας τρόπος για να δεις αν πραγματικά το έχει υπερβεί: να του δώσεις εξουσία. Με την εξουσία αφυπνίζεται και το ελάχιστο ανενεργό εγώ. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία, όπου διεφθαρμένες εξουσίες ανατρέπονται από κινήματα πολιτών και όταν αυτά τα κινήματα αναλαμβάνουν την εξουσία κάνουν ό,τι έκαναν οι εξουσίες που κατηγορούσαν για καταπίεση και αυταρχισμό. Όταν δεν έχεις γνωρίσει τον εαυτό σου και δεν τον έχεις παρατηρήσει πώς λειτουργεί, αυτό είναι μοιραίο να συμβεί. 

Το εγώ μπορεί να διαστρεβλώσει ακόμα και την πιο όμορφη και σοφή διδασκαλία, γιατί θα την ερμηνεύσει με τα δικά του φίλτρα και θα τη χρησιμοποιήσει για να εξυπηρετήσει τα δικά του εγωικά συμφέροντα. Αυτό έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό με τις θρησκείες.

*Από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: