Το απόφθεγμα της ημέρας
"Τι είσαι τώρα, αυτή τη στιγμή, χωρίς τις αναμνήσεις σου από το παρελθόν, τις σκέψεις σου για το μέλλον και την αυτοεικόνα που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου; Τι γνωρίζεις για την ύπαρξή σου βιωματικά;"
~Νίκος Μπάτρας

Η συμφιλίωση με την αποτυχία είναι κλειδί για την επιτυχία

Σε κάποιο σημείο της ανάπτυξής σας, δυστυχώς, αποκτήσατε την αντίληψη ότι η αποτυχία είναι κάτι κακό. Άρχισε να σας απασχολεί τι θα σκεφτούν οι άλλοι αν τυχόν αποτυγχάνατε.

Ακόμη και αν δεν ρισκάρατε στη ζωή σας, θεωρούσατε ότι έπρεπε να φαίνεστε πάντα τέλειοι στα μάτια της οικογένειας, των φίλων και της κοινωνίας.

Μπορεί να αποφασίσατε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αποτυχία ήταν να καταπιαστείτε μόνο με πράγματα για τα οποία η επιτυχία ήταν εκ των προτέρων εγγυημένη. Επειδή υπάρχουν ελάχιστα πράγματα στη ζωή για τα οποία μπορούμε να είμαστε εκατό τοις εκατό βέβαιοι, οι δραστηριότητές σας ήταν αναγκαστικά περιορισμένες. Η στάση αυτή γεννήθηκε κατά την εφηβεία, όταν πασχίζατε να κερδίσετε την αποδοχή των συνομηλίκων σας.

Στη διάρκεια της εφηβείας περνούσαμε πολύ χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους άλλους. Καθώς κοιτούσαμε γύρω μας, φαινόταν σαν οι συνομήλικοί μας να είχαν προσόντα που θεωρούσαμε ότι μας έλειπαν. Έτσι, προκειμένου να μην εκθέσουμε τον εαυτό μας σε προκλήσεις και στην πιθανότητα της αποτυχίας, αρχίσαμε να απομονωνόμαστε. Η αποτυχία ήταν κάτι που αποφεύγαμε πάση θυσία, και η αποδοχή ήταν το ισχυρότερο κίνητρό μας.

Καθώς αυτό το πρότυπο συνήθειας εντυπώθηκε στο υποσυνείδητό μας, η περιορισμένη σκέψη μας μάς μετέτρεψε σε φυλακισμένους. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, δημιουργήσαμε μια "ζώνη άνεσης" μέσω της οποίας αποφεύγαμε δυσάρεστες καταστάσεις και καθιερώσαμε μια ρουτίνα με την οποία αισθανόμασταν άνετα. Δυστυχώς, η ζώνη άνεσης μάς αποκόπτει από τις απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν έξω από αυτήν.

Για να μπορέσουμε να βγούμε από τη ζώνη άνεσης που δημιουργήσαμε, πρέπει να συμφιλιωθούμε με την αποτυχία. Όταν πάψουμε να επιδιώκουμε την αποδοχή των άλλων, δεν θα έχει σημασία πόσα λάθη κάνουμε, αρκεί να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο. Ο Τόμας Έντισον διεξήγαγε 10.000 πειράματα προτού να υλοποιήσει την ηλεκτρική λυχνία. Παραμένοντας απτόητος, δεν χαρακτήρισε κανένα από αυτά ως αποτυχία. Αντίθετα, όπως είπε, είχε προσδιορίσει επιτυχώς 9.999 τρόπους με τους οποίους η εφεύρεσή του δεν λειτουργούσε.

Αυτό στο οποίο αναφερόμαστε εδώ είναι η επιμονή. Αυτό είναι το ενεργητικό χαρακτηριστικό που διαχωρίζει όσους επιτυγχάνουν από όσους αποτυγχάνουν, και συχνά, προς έκπληξή μας, μπορεί να αντικαταστήσει την ευφυΐα, τη γνώση, τη μόρφωση, ακόμη και την εμπειρία. Όσοι δείχνουν επιμονή αρνούνται να επιτρέψουν σε οποιοδήποτε άτομο, περίσταση ή κατάσταση να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους.