Το απόφθεγμα της ημέρας
"Με τις σκέψεις σου μπορείς να έχεις την ίδια σχέση που έχει μια οθόνη με τις εικόνες που εμφανίζονται μέσα της. Αν και η οθόνη είναι σχεδόν ένα με τις εικόνες, παραμένει πάντα ανεξάρτητη."
~Ρούπερτ Σπάιρα

Το πραγματικό δεν πεθαίνει, το απατηλό δεν έζησε ποτέ

Ο αναζητητής είναι αυτός που βρίσκεται στην οδό της έρευνας του εαυτού του. Αφήστε όλες τις ερωτήσεις εκτός από μια: ποιος είμαι;

Στο κάτω-κάτω, το μόνο γεγονός για το οποίο είστε σίγουροι, είναι ότι υπάρχετε. Το "εγώ είμαι" αποτελεί βεβαιότητα. Το "εγώ είμαι αυτό" δεν είναι βέβαιο. Αγωνιστείτε για να ανακαλύψετε τι είστε στην πραγματικότητα.

Για να μάθετε τι είστε πρέπει πρώτα να ερευνήσετε και να γνωρίσετε τι δεν είστε. Ανακαλύψτε όλα αυτά που δεν είστε -σώμα, αισθήματα, σκέψεις, χρόνος, χώρος, αυτό η εκείνο- τίποτα συγκεκριμένο ή αφηρημένο, από όσα μπορείτε να αντιληφθείτε, δεν μπορεί να είστε. Η ίδια η πράξη της αντίληψης δείχνει πως δεν είστε αυτό που αντιλαμβάνεστε.

Όσο πιο καθαρά καταλάβετε πως στο επίπεδο του νου μπορείτε να περιγραφείτε μόνο με αρνητικούς όρους [σ.σ. δηλαδή "δεν είμαι αυτό, δεν είμαι το άλλο"], τόσο πιο σύντομα θα φθάσετε στο τέλος της αναζήτησής σας και θα συνειδητοποιήσετε πως είστε το Απεριόριστο Ον. Το πραγματικό δεν πεθαίνει, το απατηλό δεν έζησε ποτέ.

Φανταστείτε ένα μεγάλο κτίριο που καταρρέει. Κάποια δωμάτια μεταβάλλονται σε ερείπια, κάποια μένουν άθικτα. Για το χώρο μπορείτε όμως να πείτε ότι καταστράφηκε ή έμεινε άθικτος; Μόνο το κτίριο υπέφερε και οι άνθρωποι που έμεναν μέσα σε αυτό. Τίποτα δεν συνέβη στον ίδιο το χώρο. Παρόμοια, τίποτα δεν συμβαίνει στη ζωή, όταν οι μορφές διαλύονται και τα ονόματα σβήνουν. 

Ο χρυσοχόος λιώνει παλιά κοσμήματα για να κάνει από αυτά κάποια καινούργια. Από τη στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι ο θάνατος συμβαίνει στο σώμα και όχι σε σας, απλώς παρακολουθείτε το σώμα να φθίνει, σαν να πρόκειται για κάποιο παλιό ρούχο. Ο πραγματικός εαυτός σας είναι άχρονος και πέρα από γέννηση και θάνατο. Το σώμα θα διατηρηθεί όσο χρειάζεται. Δεν είναι σημαντικό να ζήσει πολλά χρόνια.

*Συνομιλίες με τον Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ

Διαβάστε επίσης: