Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Κρισναμούρτι: Οι άνθρωποι που φοβούνται μιμούνται τους άλλους

Όταν φοβόμαστε υπάρχει πάντα η τάση να μιμηθούμε. Το έχετε παρατηρήσει αυτό;

Οι άνθρωποι που φοβούνται μιμούνται τους άλλους. Προσκολλώνται στην παράδοση, στους γονείς τους, στους συντρόφους τους, στους αδελφούς τους. Και η μίμηση καταστρέφει την πρωτοβουλία. 

Ξέρετε, όταν σχεδιάζετε ή ζωγραφίζετε ένα δέντρο, δεν μιμείστε το δέντρο, δεν το αντιγράφετε ακριβώς όπως είναι, το οποίο θα ήταν απλή φωτογραφία. 

Για να είστε ελεύθεροι να ζωγραφίσετε ένα δέντρο, ένα λουλούδι ή ένα ηλιοβασίλεμα, πρέπει να νιώσετε τι σας μεταφέρει, τη σημασία, το νόημά του. 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό - να προσπαθήσετε να μεταδώσετε τη σημασία αυτού που βλέπετε και όχι απλώς να το αντιγράψετε. Μόνο τότε αρχίζετε να ξυπνάτε τη δημιουργική διαδικασία. 

Και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ένας ελεύθερος νους, ένας νους που δεν επιβαρύνεται με την παράδοση, με τη μίμηση.

Κρισναμούρτι

Διαβάστε επίσης: