Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Η αλήθεια είναι το παρόν και το παρόν είναι η επίγνωση

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε την επίδραση των εγωικών σκέψεων είναι να επαληθεύσουμε βιωματικά ότι καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας υπάρχει κάτι που είναι πάντα παρόν και δεν μεταβάλλεται.

Αυτό που είναι πάντα παρόν είναι η ιδιότητα της γνώσης της ύπαρξης, δηλαδή η ιδιότητα της παρατήρησης, η επίγνωση. Αυτό είναι που γνωρίζει τις εμπειρίες μας. Αυτό είμαστε.

Όταν το γνωρίζουμε βιωματικά οι σκέψεις μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Οποιοδήποτε σενάριο, υπόθεση ή νοητή εικόνα και αν εμφανιστεί, θα αναγνωριστεί συνειδητά ως αυτό που είναι και δεν θα έχει τη δύναμη να μας κυριεύσει. 

Οι σκέψεις και οι εικόνες έρχονται και φεύγουν. Κάτι που έρχεται και φεύγει δεν είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πάντα παρούσα.

Ετυμολογικά η λέξη "αλήθεια" προέρχεται από το στερητικό α- και τη "λήθη", που σημαίνει λησμονιά, δηλαδή το να ξεχνιέται κάτι. Η ινδοευρωπαϊκή ρίζα της λέξης "λήθη", leh-, σημαίνει "αποκρύπτω". Η αλήθεια λοιπόν είναι αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί ποτέ, δηλαδή είναι πάντα παρόν. Η αλήθεια είναι το παρόν.

Το παρόν δεν έχει σχέση με το χρόνο. Είναι συνώνυμο της επίγνωσης. Γι' αυτό λέμε πως όλα εμφανίζονται και συμβαίνουν στο παρόν. Είναι σαν να λέμε όλα εμφανίζονται και συμβαίνουν μέσα στην επίγνωση.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: