Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ο άνθρωπος που νιώθει φτωχός μέσα του επιθυμεί συνεχώς να συσσωρεύει υλικά αγαθά."
~David R. Hawkins

Ρόμπερτ Νατζέμυ: Η αγάπη είναι διεύρυνση πέρα από τα όρια του εγώ

Είμαστε αληθινά ελεύθεροι μόνο όταν μπορούμε να αγαπάμε χωρίς όρους. Το να μπορούμε να αγαπάμε χωρίς να χρειαζόμαστε ανταπόδοση είναι η μεγαλύτερη μορφή ελευθερίας.

Τότε είμαστε ελεύθεροι να είμαστε ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από την ικανότητα των άλλων να ανταποκριθούν στην αγάπη και προσφορά μας. Αυτό το είδος αγάπης σημαίνει ότι επιτρέπουμε στον άλλον να βρει την ευτυχία του με το συγκεκριμένο τρόπο που ο καθένας καθοδηγείται από μέσα του. 

Αν χρειαζόμαστε κάτι από κάποιον, τότε δεν νιώθουμε ελεύθεροι να αισθανθούμε ασφάλεια, σιγουριά, ευτυχία, ηρεμία ή και αγάπη ανεξάρτητα από το τι κάνει ή δεν κάνει ο άλλος. Μπορούμε να βιώσουμε απόλυτη ελευθερία μόνον όταν είμαστε εντελώς ελεύθεροι να μην χρειαζόμαστε τίποτα από κανέναν. Αλλιώς η εσωτερική μας κατάσταση και η συμπεριφορά μας θα επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και ειδικά από τη συμπεριφορά και τη γνώμη των άλλων. Η αγάπη χωρίς όρους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να φθάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση. 

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε την έννοια της αγάπης, ίσως επειδή η πραγματικότητα της αγάπης προσεγγίζει τις πνευματικές διαστάσεις και είναι πέρα από χρόνο και χώρο και έτσι πέρα από την κατανόηση από τον ανθρώπινο νου. 

Η αγάπη, όπως και όλες οι άλλες πνευματικές πραγματικότητες, περιγράφεται ευκολότερα με το τι δεν είναι. Η αγάπη δεν είναι φόβος, πλήγωμα, πόνος, ζήλια, πίκρα, μίσος, ξεχωριστότητα, λαγνεία, προσκόλληση, επιθετικότητα, εγωκεντρισμός, αδιαφορία, κτητικότητα, καταπίεση – και ο κατάλογος συνεχίζεται. 

Η αγάπη δημιουργεί συναισθήματα ενότητας. Νιώθουμε για τους άλλους όπως νιώθουμε για τον εαυτό μας. Νοιαζόμαστε για την ευημερία, ευτυχία, επιτυχία, υγεία και πνευματική ανάπτυξή τους τόσο όσο και για τη δική μας.

Να αγαπάς κάποιον σημαίνει να θέλεις να είναι κάποιος ευτυχισμένος ανεξάρτητα από το τι τον κάνει ευτυχισμένο. Η αγάπη γεννά κατανόηση, συμπόνια, συγχώρεση, ευτυχία, ικανοποίηση, γαλήνη, χαρά και επιθυμία για προσφορά με όποιον τρόπο μπορούμε.

Η αγάπη είναι διεύρυνση πέρα από τα όρια του εγώ. Είναι η ικανότητα να ταυτιστούμε με τον άλλον, να παραμερίσουμε προσωπικά συμφέροντα και ανάγκες ώστε να ακούμε πραγματικά και να κατανοούμε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του άλλου.

Η αγάπη είναι η δύναμη που επιτυγχάνει ενότητα και αρμονία. Είναι η «κόλλα» του σύμπαντος. Βοηθά άτομα με διαφορετικά εγώ, επιθυμίες, προγραμματισμούς και ανάγκες να υπερβούν όλες αυτές τις δυνητικά απωθητικές δυνάμεις και να ενωθούν.