Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Μην περιμένετε το μέλλον για να νιώσετε ευτυχισμένοι

Μη χάνετε χρόνο περιμένοντας τα πράγματα να βελτιωθούν. Όλος ο κόσμος αυτό κάνει και κανένας δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Μας λείπει η αληθινή ζωή.

Μάλιστα, η ευτυχία εμφανίζεται όταν σταματάς να αναζητάς κάτι άλλο πέρα από την πραγματική σου φύση. Και αυτή η ευτυχία παραμένει για πάντα μαζί σου.

Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν την ευτυχία στο πεδίο των ονομάτων και των μορφών, που είναι ένα πεδίο συνεχών μεταβολών. Είναι ένας τρόπος αποφυγής και ένας περισπασμός από αυτό που είναι άχρονα πάντα παρόν και τέλειο μέσα μας: τη θεϊκή φύση μας, τον Εαυτό.

Η άγνοια για την αλήθεια είναι η πραγματική αιτία της δυστυχίας μας. Να αποφεύγετε τις προσδοκίες και να είστε σε εγρήγορση για να παρατηρείτε την τάση που έχετε να περιμένετε το μέλλον για να γίνετε ευτυχισμένοι - το επόμενο ωραίο συναίσθημα, την επόμενη περιπέτεια ή την επόμενη όμορφη ιστορία του νου, με λίγα λόγια την επόμενη εμπειρία. Έτσι όμως συμβαίνει το αντίθετο: η προσοχή σας αποσπάται από την καθαρή Παρουσία που είναι η έδρα της χαράς.

Ποτέ κανένας δεν έχει βιώσει το μέλλον. Το μέλλον υπάρχει μόνο στη φαντασία. Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να υπερβεί αυτή την τάση της φαντασίας; Με το να αναγνωρίζει τη φυσική κατάσταση της μη σκέψης, δηλαδή την καθαρή αίσθηση της ύπαρξης, το Είμαι που υπάρχει καθαρό μέσα μας.

Αφαιρέστε την προσοχή σας από τη συνεχή κίνηση του νου και αφήστε τη να αναπαυτεί στην απρόσωπη επίγνωση. Κάντε το αυτό κάθε φορά που η προσοχή σας πάει να εστιάσει στα εξωτερικά αντικείμενα ή στην υπερβολική ενασχόληση με το ατομικό εγώ.

*Από ομιλία του Μούτζι
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: