Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Μη δίνετε στον νου μόνιμη κατοικία

Υπάρχει ένα απόφθεγμα στο Ζεν που λέει: "Μη δίνετε στον νου μόνιμη κατοικία".

Μόνο όταν μπορέσουμε να απαγκιστρωθούμε από τις καθορισμένες ιδέες μας για τον τρόπο που θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, τότε μόνο γινόμαστε αρκετά ανοιχτοί για να βιώσουμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.

Για παράδειγμα, όταν κοιτάζουμε ένα τριαντάφυλλο δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδικότητά του αν σκεφτόμαστε γι' αυτό τι είδος είναι, πόσο τέλειο είναι, τι ελαττώματα έχει, κ.λπ. Οι κρίσεις αυτές λειτουργούν σαν φίλτρο που μας εμποδίζει να χαρούμε αυτό το τριαντάφυλλο άμεσα για το άρωμά του, την υφή και το χρώμα του. Και έτσι χάνουμε το σύνολο της νέας εμπειρίας τού "να είσαι τριαντάφυλλο". 

Έτσι ακριβώς ζούμε οι περισσότεροι, βιώνοντας τα πάντα μόνο κατά το ήμισυ, απλώς γιατί δεν είμαστε ανοιχτοί στο καινούριο. Κάνουμε πάντα συγκρίσεις πώς ήταν στο παρελθόν, κρίνοντας, ονομάζοντας, ταξινομώντας.

Αυτό ισχύει τόσο για τις σχέσεις όσο και για τα τριαντάφυλλα. Θεωρούμε τους συντρόφους μας δεδομένους, νομίζουμε πως τους γνωρίζουμε και σχετιζόμαστε μ' αυτούς εξαιτίας της συνήθειας και του παρελθόντος, αντί να τους επιτρέπουμε να μας εκπλήσσουν. Και κατόπιν αναρωτιόμαστε πού πήγε ο έρωτας, γιατί πλήττουμε, γιατί όλα φαίνονται ανούσια και βαρετά.

Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε τόσο κολλημένοι στο παρελθόν που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξαναγεννιέται ο ένας για τον άλλο κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Γιατί τίποτα στη ζωή δεν είναι σταθερό. Όλα εξελίσσονται συνεχώς και είναι πάντα καινούργια.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας