Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Αν ταυτίζεσαι με τον νου δεν θα ευτυχήσεις ποτέ

Το πρόγραμμα της σκέψης σου το απασχολούν οι λεπτομέρειες της ζωής σου, οι συγκρίσεις με τους άλλους, οι κοινωνικές σου φιλοδοξίες, η νοημοσύνη σου, η ικανοποίηση του εγωισμού σου και των αναρίθμητων αναγκών και απαιτήσεών σου.

Δεν μπορείς ποτέ να ικανοποιήσεις τη σκέψη σου. Η λειτουργία της είναι να ασχολείται με τα γεγονότα της ζωή σου, να επεξεργάζεται πληροφορίες, να αναλύει, να συγκρίνει, να δημιουργεί αντιθέσεις. Οι κανόνες της λειτουργίας της δεν έχουν καμία σχέση με την ευχαρίστηση. Όταν συντονίζεις τον εαυτό σου αποκλειστικά με το πρόγραμμα της σκέψης σου, όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι, αυτοκαταδικάζεσαι σε μια ζωή σύγχυσης και δυστυχίας.

Δεν είναι δυνατόν να κατακτήσεις την ευτυχία με τη σκέψη σου, ούτε με κάποιες πράξεις που θα κάνεις. Η ευτυχία είναι η εσωτερική γαλήνη με την οποία μπορείς να μάθεις να ζεις, όχι κάτι που πρέπει να ψάξεις. Ποτέ δεν μπορείς να βρεις την ευτυχία όταν την ψάχνεις, επειδή την ίδια στιγμή που προσπαθείς γι' αυτό, υπονοείς ότι η ευτυχία βρίσκεται κάπου έξω από τον εαυτό σου.

Η ευτυχία είναι το αίσθημα της ίδιας της υγιούς λειτουργίας του εαυτού σου. Όταν αποδέχεσαι την ιδέα ότι η υγιής λειτουργία σου είναι ένα σημαντικό μέρος του εαυτού σου, μπορείς να πάψεις να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένος και απλώς να εξασκηθείς στην ευτυχία.

Το υγιές μέρος του εαυτού σου δεν το απασχολούν τα γεγονότα της ζωής σου. Είναι ένα ευρύ οπτικό πεδίο. Ασχολείται με το πώς αντιδράς εσύ στα γεγονότα της ζωή σου. Προφανώς υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τρόπους αντιμετώπισης. Η σκέψη σου προγραμματίζει αυτό που "νομίζει" ότι θα σε κάνει ευτυχισμένο. Αντίθετα, ο υγιής εαυτός σου είναι αυτός που κάνει την ευτυχία εφικτή.

Αν το μόνο που είχες ήταν το πρόγραμμα της σκέψης σου, δεν θα ήσουν ποτέ ευτυχισμένος. Θα μπορούσες να σκέφτεσαι ένα σωρό πράγματα που θα μπορούσαν να σε κάνουν ευτυχισμένο, αλλά ποτέ δεν θα ένιωθες πραγματικά ευτυχισμένος.