Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Η αγάπη θεραπεύει ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Bernie Siegel MD, βοηθός κλινικός καθηγητής της χειρουργικής στην ιατρική σχολή του Γέιλ, αναφέρει στο βιβλίο του Love, Medicine and Miracles:

"Η απλή αλήθεια είναι πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γενικά δεν αρρωσταίνουν. Είμαι πεπεισμένος ότι η χωρίς όρους αγάπη αποτελεί το πιο δυναμικό τονωτικό τού ανοσοποιητικού συστήματος. Αν ζητήσω από τους ασθενείς μου να αυξήσουν τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών ή των δολοφόνων κυττάρων-Τ στο αίμα τους, κανένας δεν θα ξέρει πώς να το κάνει. Αν τους διδάξω όμως να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους ολοκληρωτικά, οι αλλαγές έρχονται αυτόματα. Η αλήθεια είναι πως η αγάπη θεραπεύει".

Ακόμα και όταν παρακολουθούμε ρομαντικές ταινίες βοηθάμε την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όπως ανακάλυψαν οι ψυχολόγοι του Χάρβαρντ David McClelland και Carol Kirshnit το 1982. Για την ακρίβεια, παρατήρησαν πως όταν παρακολουθούμε τέτοιες ταινίες αυξάνονται τα επίπεδα ανοσοσφαιρινών-Α στο σάλιο, την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα κρυολογήματα και τις ιώσεις. 

Οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα ντοκιμαντέρ με τη δουλειά της μητέρας Τερέζας από την Καλκούτα προκαλούσε άμεση και σημαντική αύξηση των ανοσοσφαιρινών στο σάλιο, χωρίς να συνδέεται με τη συμπάθεια ή αντιπάθεια που έτρεφαν για τη μητέρα Τερέζα. Ο Dr McClelland μας λέει ότι ακόμα και όταν σκεφτόμαστε εμπειρίες αγάπης από το παρελθόν ή εμπειρίες όπου αγαπούσαμε και νιώθαμε ότι μας αγαπούσαν, αυξάνουμε τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών μας.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επομένως επηρεάζεται εντυπωσιακά τόσο από την ενέργεια, θετική ή αρνητική, που εκπέμπουμε οι ίδιοι όσο και από αυτή που κατευθύνεται σ' εμάς από τον εξωτερικό κόσμο. Ένας συνδυασμός αγάπης για τον εαυτό μας, επιβεβαιώσεων και οραματισμών (καθώς επίσης και η θρέψη του σώματός μας με καλή τροφή, άσκηση και καθαρό αέρα), είναι μια απαραίτητη καθημερινή πειθαρχία ρουτίνας.