Το απόφθεγμα της ημέρας
"Απελευθερώνεσαι από όλα αυτά που δεν είσαι μόνο όταν τα δεις και τα αναγνωρίσεις."
~Νισαργκαντάττα

Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου περιμένεις να σε αγαπήσει κάποιος άλλος

Η ικανότητα του παιδιού να αγαπά συνήθως καθορίζεται ήδη περίπου από την ηλικία των δύο ετών.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε την αυτοεκτίμησή του στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι γίνεται αποδεκτό γι' αυτό που είναι και ότι η αγάπη (ή η στέρησή της) δεν βασίζεται στις πράξεις του.

Συχνά τα νεαρά κορίτσια δεν μαθαίνουν ότι μπορούν να τις αγαπήσουν γι' αυτό που είναι. Θεωρούν ότι χρειάζονται έναν άντρα για να τις κάνει να νιώσουν ότι τις αγαπούν και ότι έχουν αξία. Συχνά παντρεύονται τον πρώτο άντρα που βρίσκουν μπροστά τους και τους λέει αυτό που θέλουν να ακούσουν - ότι τις αγαπά.

Διακρίνοντας τα αισθήματα κατωτερότητας μιας τέτοιας γυναίκας, ο άντρας συχνά εκμεταλλεύεται το αίσθημα ανεπάρκειάς της και προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω της. Επειδή εκείνη δεν αγαπά πραγματικά τον εαυτό της, θα αναζητά ψυχαναγκαστικά την αποδοχή και την αγάπη που δεν βίωσε ως παιδί.

Οι πιθανότητες είναι ότι θα καταλήξει είτε να ζητά διαζύγιο ενώπιον του δικαστηρίου, είτε με αλκοολικό σύζυγο, είτε με κάποιον που την κακοποιεί νοητικά, σωματικά ή συναισθηματικά, ή μπορεί η μοίρα της να είναι ακόμη χειρότερη. 

Αν η αυτοπεποίθηση, η αυτοαποδοχή και η αποδοχή των άλλων είχαν καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.