Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Έκχαρτ Τόλλε: Το μυστικό του Κρισναμούρτι

Ο Κρισναμούρτι, ο μεγάλος Ινδός φιλόσοφος και πνευματικός δάσκαλος, μιλούσε και ταξίδευε σχεδόν συνέχεια σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από πενήντα χρόνια, προσπαθώντας να μεταδώσει μέσα από λέξεις εκείνο που είναι πέρα από τις λέξεις.

Σε μια από τις ομιλίες του λίγο πριν το τέλος της ζωής του, εξέπληξε το ακροατήριό του ρωτώντας: "Θέλετε να μάθετε το μυστικό μου;". Το ακροατήριο έγινε όλο αφτιά. Πολλοί ερχόντουσαν να τον ακούσουν για είκοσι, τριάντα χρόνια και δεν είχαν καταφέρει να συλλάβουν την ουσία της διδασκαλίας του. Επιτέλους, έπειτα απ' όλα αυτά τα χρόνια, ο δάσκαλος θα τους έδινε το κλειδί της κατανόησης. "Να το μυστικό μου", είπε. "Δεν νοιάζομαι για ό,τι συμβαίνει".

Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, κι έτσι υποπτεύομαι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου του μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο απ' ό,τι πριν. Οι συνεπαγωγές αυτής της απλής φράσης, όμως, είναι βαθυστόχαστες.

Όταν δεν νοιάζομαι για ό,τι συμβαίνει, τι υποδηλώνει αυτό; Υποδηλώνει ότι, εσωτερικά, είμαι σε ευθυγράμμιση με αυτό που συμβαίνει. "Αυτό που συμβαίνει", φυσικά, αναφέρεται στο "έτσι" τούτης της στιγμής, που πάντα είναι ήδη όπως είναι. Αναφέρεται στο περιεχόμενο, στη μορφή που τούτη η στιγμή -η μόνη στιγμή που υπάρχει ποτέ- παίρνει.

Το να είσαι σε ευθυγράμμιση με αυτό που υπάρχει, σημαίνει να είσαι σε μια σχέση μη αντίστασης με αυτό που συμβαίνει. Σημαίνει να μην το χαρακτηρίζεις νοητικά καλό ή κακό, αλλά να το αφήνεις να υπάρχει. Σημαίνει αυτό ότι δεν μπορείς να αναλάβεις δράση για να επιφέρεις αλλαγή στη ζωή σου; Αντίθετα. Όταν η βάση για τις πράξεις σου είναι η εσωτερική ευθυγράμμιση με την παρούσα στιγμή, οι πράξεις σου ενδυναμώνονται από την ευφυΐα της ίδιας της Ζωής.