Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν ζεις με επίγνωση στο παρόν σπας τη συνέχεια της "ιστορίας" σου, του παρελθόντος και του μέλλοντος, και αναδύεται η αληθινή νοημοσύνη."
~Έκχαρτ Τόλλε

6 σπουδαίοι πνευματικοί δάσκαλοι (παρουσίαση + σύνδεσμοι + e-books)

Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζονται έξι από τους σημαντικότερους πνευματικούς δασκάλους, που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εξέλθουν από την ασυνείδητη κατάσταση του εγωικού εαυτού.

1) Έκχαρτ Τόλλε

Ο Έκχαρτ Τόλλε είναι ίσως ο πιο δημοφιλής σύγχρονος πνευματικός δάσκαλος. Έγινε γνωστός μέσα από τα βιβλία του "Η δύναμη του Τώρα" και "Για μια νέα ζωή", αλλά και μέσα από τις εκπομπές της αμερικανίδας παρουσιάστριας Όπρα.

Ο Τόλλε έζησε τα πρώτα 29 χρόνια της ζωής του με έντονη κατάθλιψη και άγχος που τον οδήγησαν ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας. Στα 29 του βίωσε μια αφυπνιστική εμπειρία που του άλλαξε μια για πάντα τη ζωή, καθώς μέσα από αυτή διαχωρίστηκε το αληθινό "εγώ" από τον νου και ανακάλυψε τον αληθινό του εαυτό: την επίγνωση (ή συνειδητότητα). 

Η διδασκαλία του έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις: την εστίαση της προσοχής στις αισθήσεις του σώματος (αντί να είναι απορροφημένη από τις σκέψεις), τη βίωση της παρούσας στιγμής και τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε οι σκέψεις, αλλά η επίγνωση που είναι πίσω από αυτές.

- Ιστοσελίδα: http://www.eckharttolle.com
- Το βιβλίο "Η δύναμη του Τώρα" (The power of Now) στα αγγλικά σε pdf: http://www.baytallaah.com/bookspdf/51.pdf 

2) Ρούπερτ Σπάιρα

Ο Ρούπερτ Σπάιρα είναι άλλος ένας πολύ γνωστός πνευματικός δάσκαλος του χώρου του μη-δυϊσμού. Ο δάσκαλός του ήταν ο Γάλλος πνευματικός δάσκαλος Φρανσίς Λουσίλ.

Η διδασκαλία του επικεντρώνεται στη γνώση του αληθινού εαυτού ως "καθαρή επίγνωση" ("pure knowing"). Ως πολύ χρήσιμο εργαλείο σ' αυτή τη διαδρομή θεωρεί την αναζήτηση του ψευδούς εαυτού, της ψυχολογικής (ή ατομικής) ταυτότητας. Όταν κάποιος επιδιώκει να εντοπίσει τον εγωικό εαυτό και δεν τον βρίσκει πουθενά, η προσοχή του αρχίζει να κατευθύνεται, δηλαδή να επιστρέφει, προς αυτό που είναι πάντα παρόν, ανεξάρτητο από τις εμπειρίες που έχει το σώμα και ο νους. Εκεί μπορεί κανείς να αναπαυτεί στο Είμαι, χωρίς να διαταράσσεται από τα παροδικά φαινόμενα των σκέψεων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

- Ιστοσελίδα: http://non-duality.rupertspira.com/home

3) Αντυασάντι

Ο Αντυασάντι είναι Αμερικανός πνευματικός δάσκαλος, ο οποίος ξεκίνησε την αναζήτηση της αλήθειας από πολύ νωρίς στον χώρο του παραδοσιακού Ζεν Βουδισμού και γύρω στα 25 του είχε την πρώτη έντονη πνευματική εμπειρία αφύπνισης (σατόρι).

Όπως λέει ο ίδιος: "Υπάρχει ένας μεγάλος χώρος μέσα στον οποίο συμβαίνει η κάθε στιγμή. Και υπάρχει και μια μεγάλη σιωπή που ακούει τις σκέψεις." Έχει γράψει τα βιβλία "Ο δρόμος της απελευθέρωσης", "Το τέλος του κόσμου σου", κ.ά.

- Ιστοσελίδα: https://www.adyashanti.org/

4) Μούτζι

Ο Μούτζι είναι ένας πνευματικός δάσκαλος με καταγωγή από την Τζαμάικα. Διοργανώνει μεγάλες συγκεντρώσεις -τα λεγόμενα "σάτσανγκ" (που στα σανσκριτικά σημαίνει "να συνδέεσαι με την αλήθεια")- όπου μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι να τον ακούσουν και να διαλογιστούν μαζί του

Η διδασκαλία του επικεντρώνεται στην αναγνώριση του Εαυτού που είναι πάντα παρών σε όλη μας τη ζωή και αποτελεί την Αλήθεια. Ένας καλός "οδηγός" στη διαδρομή αυτή είναι μια ερώτηση που θέτει πολύ συχνά ο ίδιος: "Μπορεί ο παρατηρητής να γίνει παρατηρούμενος;". Η ερώτηση έχει σκοπό να κάνει την προσοχή των αναζητητών να διαλυθεί στην πηγή της απ' όπου και προέρχεται. Αντί να ψάχνουμε στον κόσμο των εμπειριών να βρούμε την ευτυχία και τη γαλήνη, μόλις η προσοχή μας βυθιστεί στην πηγή της, θα βιώσουμε αυτές τις αιώνιες καταστάσεις ύπαρξης.

- Ιστοσελίδα: https://mooji.org/

5) Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ (1897-1981)

Ο Νισαργκαντάττα, αν και δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό όσο οι προηγούμενοι δάσκαλοι, αναγνωρίζεται από όλους ως ένας από τους πιο σοφούς ανθρώπους που έχουν ζήσει ποτέ. Έζησε στην Ινδία και είχε ένα μαγαζάκι με προϊόντα καπνού. Χρειάστηκαν να περάσουν μόλις τρία χρόνια (ύστερα από καθοδήγηση του δασκάλου του) για να συνειδητοποιήσει ότι ο αληθινός του εαυτός είναι κάτι που δεν μπορεί να ονομαστεί, ούτε να περιγραφεί με λέξεις και είναι πέρα και πίσω από όλα.

Στο βιβλίο "Είμαι Εκείνο", που αποτελείται από διαλόγους με επισκέπτες και μαθητές του, διακρίνεται ο διεισδυτικός και κρυστάλλινος λόγος του. Οι απαντήσεις του ήταν πάντα εστιασμένες στην αλήθεια και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του συνομιλητή του, ώστε να γίνεται η αυτογνωσία πάντα κατανοητή.

- Το βιβλίο "Είμαι Εκείνο" (I Am That) στα αγγλικά σε pdf:

6) Ραμάνα Μαχάρσι (1879-1950)

Ο Ραμάνα Μαχάρσι είναι άλλος ένας σπουδαίος Ινδός σοφός αναγνωρισμένος πλέον από ολόκληρο τον κόσμο. Στα 16 του χρόνια είχε μια αφυπνιστική εμπειρία μέσα από την οποία οδηγήθηκε στα βαθιά μονοπάτια της αυτογνωσίας και της πνευματικότητας. Τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν δεν μιλούσε καθόλου, ενώ μετέβη στο βουνό Αρουνάτσαλα στη Νότια Ινδία, όπου και πέρασε την υπόλοιπή του ζωή. Σιγά σιγά άρχισαν να τον επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο και εκείνος απαντούσε στις ερωτήσεις τους. 

Η διδασκαλία του επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του Εαυτού (self-inquiry), όπου ο αναζητητής κάθεται μόνος και αποταυτίζεται από όλα τα παρατηρούμενα αντικείμενα (μέλη του σώματος, εικόνες, ήχους, αισθήσεις, σκέψεις, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αναγνωριστεί ως παροδικό φαινόμενο με αρχή και τέλος). Αυτό που μένει μετά από την αποταύτιση με όλα τα παρατηρούμενα, είναι ο αληθινός Εαυτός, το αληθινό "εγώ", που δεν είναι ένα ατομικό εγώ, αλλά η καθαρή Ύπαρξη.

- Ιστοσελίδα: http://www.sriramanamaharshi.org/
- Το βιβλίο "Ποιος είμαι;" (Who Am I) που αποτελείται από διαλόγους με επισκέπτες και μαθητές:

Υ.Γ. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί δάσκαλοι (νέοι, μεγάλοι, εν ζωή ή μη, γνωστοί ή άγνωστοι) που δεν αναφέρονται σ' αυτό το άρθρο. Η επιλογή των έξι ανωτέρω έγινε με βάση την προσωπική μου εμπειρία και τη σημαντική βοήθεια που έλαβα τα τελευταία χρόνια μέσα από τις διδασκαλίες τους. Η σελίδα Αυτεπίγνωση δεν θα υπήρχε αν δεν ερχόμουν σε επαφή με αυτές τις διδασκαλίες. Όποιος νιώθει την ανάγκη να γνωρίσει ποια είναι η πραγματική φύση της ύπαρξης, της συνείδησης και του εαυτού, μπορεί να το κάνει μελετώντας αυτούς τους δασκάλους, ή και οποιονδήποτε άλλον τον ωθεί στην άμεση βιωματική εμπειρία του καθαρού Είμαι.

Νίκος Μπάτρας