Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ξέρεις ότι έχεις αρχίσει να αλλάζεις όταν εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα του παρελθόντος και αντί να ανανεώνονται μέσα από διάφορες σκέψεις, λειτουργούν ως υπενθύμιση για να επιστρέφεις στο "είμαι", εκεί όπου είσαι ήδη πλήρης, ασφαλής και επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθείς να γίνεις κάποιος ή κάπως."
~Νίκος Μπάτρας

Το μόνο πράγμα που θα αντιμετωπίσετε ποτέ είναι ο εαυτός σας

Η πρώτη μας επιλογή κάθε φορά που νιώθουμε δυστυχία είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία αποδίδουμε τη δυστυχία μας.

Πιστεύουμε πως αν αλλάξουμε το περιβάλλον που προκαλεί τη δυστυχία, θα βάλουμε ένα τέλος σ' αυτή. Αυτό όμως ποτέ δεν λειτούργησε πραγματικά, ούτε και θα λειτουργήσει, γιατί δυστυχία ή ευτυχία δεν είναι το ίδιο το γεγονός, αλλά η αντίδρασή μας σ' αυτό.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταλείψετε το φόβο των απρόβλεπτων αλλαγών ή προκλήσεων, γιατί το μόνο πράγμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ποτέ είναι ο εαυτός σας.

Ο μόνος κόσμος για τον οποίο ευθύνεστε είναι ο εσωτερικός σας κόσμος, ο κόσμος των σκέψεων, των αισθημάτων, των παρορμήσεων και των επιθυμιών. 

Το επίπεδο ζωής σας καθορίζεται από το βαθμό καθαρότητας με τον οποίο μπορείτε να δείτε αυτό τον εσωτερικό κόσμο. 

Σίγουρα δεν θα μπαίνατε στην κουζίνα του γείτονα για να επιδιορθώσετε το δικό σας σπασμένο νεροχύτη. Γιατί προσπαθείτε να αλλάξετε τον εξωτερικό κόσμο, όταν αποτελεί απλά αντανάκλαση της εσωτερικής σας ζωής; 

Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον εξωτερικό κόσμο. Αλλάξτε τις δικές σας στάσεις και απόψεις. Όταν αλλάζετε τον εαυτό σας, αλλάζετε τον κόσμο σε όλα όσα σας αφορούν, γιατί εσείς είστε ο κόσμος σας. Ας το πούμε όμως και με έναν πιο απλό τρόπο: το εσωτερικό καθορίζει το εξωτερικό.