Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Έκχαρτ Τόλλε: Να είσαι αυτό που είσαι

Αν δεν μπορείς να νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου όταν είσαι μόνος σου, τότε αναζητάς μια σχέση για να καλύψεις τη δυσφορία σου.

Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η δυσφορία θα ξαναεμφανιστεί με κάποια άλλη μορφή μέσα στη σχέση και πιθανότητα θα θεωρήσεις τον σύντροφό σου υπεύθυνο γι' αυτή.

Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται να κάνεις είναι να δεχτείς πλήρως ετούτη τη στιγμή. Τότε νιώθεις άνετα στο εδώ και τώρα και άνετα με τον εαυτό σου. 

Όμως χρειάζεται τελικά να έχεις μια σχέση με τον εαυτό σου; Γιατί δεν μπορείς απλώς να είσαι ο εαυτός σου; Όταν έχεις μια σχέση με τον εαυτό σου έχεις χωρίσει τον εαυτό σου στα δύο: "εγώ" και "ο εαυτός μου", υποκείμενο και αντικείμενο. Αυτός ο νοητικά δημιουργημένος δυϊσμός είναι η βασική αιτία κάθε περιττής πολυπλοκότητας, κάθε προβλήματος και σύγκρουσης στη ζωή σου. 

Στην κατάσταση της φώτισης είσαι ο εαυτός σου - "εσύ" και "ο εαυτός σου" συγχωνεύονται σε ένα. Δεν κρίνεις τον εαυτό σου, δεν νιώθεις οίκτο για τον εαυτό σου, δεν είσαι περήφανος για τον εαυτό σου, δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μισείς τον εαυτό σου. Το σχίσμα που προκαλεί η συνειδητότητα που καθρεφτίζεται στον εαυτό σου, κλείνει. Η κατάρα του απομακρύνεται. Δεν υπάρχει πια "εαυτός" που χρειάζεται να προστατεύεις, να υπερασπίζεσαι, να θρέφεις. 

Όταν είσαι φωτισμένος υπάρχει μια σχέση που δεν έχεις πια: τη σχέση με τον εαυτό σου. Όταν έχεις παραιτηθεί από αυτήν, τότε όλες οι άλλες σου σχέσεις είναι σχέσεις αγάπης.