Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε και να ξεφύγουμε από το παρελθόν μας

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι αυτοπεριοριστικές τάσεις που αναπτύσσουν οι άνθρωποι με βάση κάποιες εμπειρίες τους, εκδηλώνονται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Ακόμα και στους ψύλλους.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια ομάδα ψύλλων μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο το οποίο σκέπασαν με καπάκι. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψύλλοι άρχισαν να πηδάνε με δύναμη μέσα στο δοχείο, χτυπώντας κάθε φορά πάνω στο καπάκι.

Κάποια στιγμή όμως, ακόμα και οι ψύλλοι κουράζονται να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τσίγκο. Έμαθαν λοιπόν πως αν συνέχιζαν να πηδάνε τόσο ψηλά, στο τέλος θα χάζευαν από το πολύ χτύπημα πάνω στο καπάκι. Βλέπετε, το περιβάλλον διαμορφώνει ακόμα και τους ψύλλους.

Όταν μετά από κάποιο διάστημα οι ερευνητές βγάλανε τελείως το καπάκι από το δοχείο, οι ψύλλοι δεν πήδηξαν έξω. Συνέχισαν να πηδάνε ένα με δύο εκατοστά πιο χαμηλά από εκεί που ήταν το καπάκι. Με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα άλματά τους και σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις του περιβάλλοντος, συνέχισαν σταθερά και ακλόνητα να περιορίζουν την αλτικότητα των αλμάτων τους.

Επομένως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς η αλυσίδα των γεγονότων της ζωής σας και τα δικά σας "χτυπήματα στο καπάκι" σάς έκαναν να αποτραβηχτείτε και να περιορίσετε τον εαυτό σας. Έχετε μάθει κι εσείς να παίζετε το ρόλο σας, όποιος κι αν είναι αυτός. Είναι ένας ρόλος ξεκάθαρος, που σας τον έχει φορέσει η ίδια η ζωή με τα ανελέητα σφυροκοπήματά της, διαμορφώνοντας έτσι την προσωπική σας αλήθεια και αυτοαντίληψη. 

Ως τώρα, όλα αυτά τα σφυροκοπήματα και τα καλουπώματα μπορείτε να πείτε ότι συνέβαιναν χωρίς τη δική σας επίγνωση. Όπως και οι ψύλλοι στο ανοιχτό δοχείο, μπορεί να μην είχατε συνειδητοποιήσει πως υπήρχαν και άλλες επιλογές. Μπορεί τότε να μην είχατε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε, τώρα όμως έχετε τη δυνατότητα να κάνετε επιλογές και τη δύναμη να τις ενστερνιστείτε.

Δεν είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε έτσι ασυλλόγιστα και άκριτα την αλυσίδα των γεγονότων της ζωής που έχετε κληρονομήσει και έχετε παθητικά αποδεχτεί και υιοθετήσει. Αρχίστε τώρα να φτιάχνετε τους δικούς σας κρίκους, ενεργά και συνειδητά.