Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Τζον Ντ. Λόρι: Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό μέσα από το ζεν (βίντεο)

Καθώς αναπνέετε εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή. Μην βλέπετε την αναπνοή ως κάτι το αφηρημένο. Συνδεθείτε μ’ αυτή. Λάβετε επίγνωση της αίσθησης της αναπνοής.

Νιώστε τη δροσιά τής εισπνοής στο πίσω μέρος του λαιμού σας και ακολουθήστε τη μέχρι την κοιλιά. Και μετά νιώστε τη ζεστασιά της εκπνοής. Αν μείνετε σε επαφή με αυτές τις αισθήσεις δεν θα μπορούν να σας παρασύρουν οι σκέψεις τόσο πολύ.

Το πιο σημαντικό κομμάτι στο ζεν θα το κάνετε μόνοι σας. Πρόκειται για τη σοφία που δεν έχει δάσκαλο. Τη σοφία με την οποία γεννηθήκατε και κουβαλάτε μέσα σας. Είναι μια πορεία ανακάλυψης και το ζαζέν είναι το μέσο μέσω του οποίου θα επέλθει αυτή η ανακάλυψη.

Μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα κάνετε στη ζωή σας, η άμεση βίωση του εαυτού σας πέρα από όσα έχετε μάθει. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας, της διαδικασίας, του να γίνετε πραγματικά άνθρωποι, ανακαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση σας, τη φωτισμένη φύση σας, και αυτό δεν είναι λίγο.

Σας εύχομαι καλή ζωή.

Τζον Ντάιντο Λόρι (John Daido Loori)

*Ο Τζον Ντάιντο Λόρι (1931-2009) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του Ζεν στη Δύση.
**Μετάφραση-Βίντεο: Νίκος Μπάτρας