Γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο διαλογισμό

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως στην Ανατολή, ενώ στη Δύση επιβεβαιώνονται συνεχώς από καινούργιες μελέτες και έρευνες. Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη του και εξηγούμε γιατί θα ήταν καλό να εντάξουμε το διαλογισμό στις καθημερινές μας συνήθειες.

Ο διαλογισμός:

- μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

- δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

- μας κάνει πιο συνειδητούς και μας απελευθερώνει από τις καταναγκαστικές συνήθειες του παρελθόντος

- μας βοηθάει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα μας, κυρίως σε επίπεδο σκέψεων, πεποιθήσεων και ασυνείδητων αυτόματων νοητικών λειτουργιών

- μας βοηθάει να δούμε ότι πέρα από τον προγραμματισμό του νου και του σώματος, υπάρχει πάντα η διάσταση του παρόντος που είναι ανεπηρέαστη από το περιεχόμενο της μνήμης

- μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας

- μας μαθαίνει να δημιουργούμε μια απόσταση από τις εμπειρίες της καθημερινότητας, δηλαδή να μην ταυτιζόμαστε με ό,τι συμβαίνει αλλά να τα βιώνουμε περισσότερο ως παρατηρητές.

Επιπλέον:

- είναι δωρεάν, δεν κοστίζει τίποτα, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να κάνει κανείς διαλογισμό και δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνουμε όλοι διαλογισμό, έστω 10 λεπτά την μέρα. Πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία μας, το μεγαλύτερο και πιο θεμελιώδες όφελος είναι ότι μας μαθαίνει να στρέφουμε την προσοχή μας σε ό,τι συμβαίνει μέσα μας, αντί να νομίζουμε ότι είμαστε στο έλεος των εξωτερικών γεγονότων ή των όσων έχουν συμβεί στο παρελθόν. Ό,τι και αν έχει συμβεί στο παρελθόν και όποιες και αν είναι οι συνθήκες που επικρατούν γύρω μας, αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτά που συμβαίνουν μέσα μας καθώς και τις ερμηνείες των γεγονότων που δημιουργούν οι σκέψεις, η ζωή μας γίνεται αυτομάτως καλύτερη.

Και όσοι δεν έχουν πειστεί ακόμη, ας αναρωτηθούν: τι περιμένουν να συμβεί για να συνειδητοποιήσουν ότι η γνώση για το τι είμαστε και πώς λειτουργεί βιωματικά το σύστημά μας, είναι η πιο σημαντική γνώση που μπορούμε να αποκτήσουμε στη ζωή μας;

Υ.Γ: Κάποια από τα οφέλη του διαλογισμού μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά, εντός λίγων εβδομάδων, ενώ για βαθύτερες αλλαγές απαιτείται να μάθουμε να αναγνωρίζουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία τα όσα συμβαίνουν μέσα μας, κάτι που απαιτεί εξάσκηση στην παρατήρηση για αρκετούς μήνες ή και χρόνια. 

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com