Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Τα οφέλη του διαλογισμού

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως στην Ανατολή, ενώ στη Δύση επιβεβαιώνονται συνεχώς από καινούργιες μελέτες και έρευνες. Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη του και εξηγούμε γιατί θα ήταν καλό να εντάξουμε το διαλογισμό στις καθημερινές μας συνήθειες.

Ο διαλογισμός:

- μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

- δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

- μας μαθαίνει να έχουμε επίγνωση των σωματικών αισθήσεων και να είμαστε λιγότερο απορροφημένοι από τη φλυαρία του νου

- μειώνει τις μυϊκές εντάσεις στο σώμα γιατί έχουμε πιο συχνά επίγνωση των μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται από την ανησυχία και το στρες 

- μας κάνει πιο συνειδητούς και μας απελευθερώνει από τις καταναγκαστικές συνήθειες του παρελθόντος

- μας βοηθάει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα μας, σε επίπεδο σκέψεων, πεποιθήσεων και αυτόματων νοητικών λειτουργιών

- μας βοηθάει να δούμε ότι πέρα από τον προγραμματισμό του νου και του σώματος, υπάρχει πάντα η διάσταση του παρόντος που είναι ανεπηρέαστη από τα παροδικά φαινόμενα

- μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματα

- μας μαθαίνει να δημιουργούμε μια απόσταση από τις εμπειρίες της καθημερινότητας, δηλαδή να μην ταυτιζόμαστε με ό,τι συμβαίνει, αλλά να τα βιώνουμε περισσότερο ως παρατηρητές.

Επιπλέον:

- είναι δωρεάν, δεν κοστίζει τίποτα, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να κάνει κανείς διαλογισμό και δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνουμε όλοι διαλογισμό, έστω 10 λεπτά την ημέρα. Πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία, το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι μας μαθαίνει να στρέφουμε την προσοχή μας σε ό,τι συμβαίνει μέσα μας, αντί να νομίζουμε ότι είμαστε στο έλεος των εξωτερικών γεγονότων. Επίσης, αποστασιοποιούμαστε από τα γεγονότα του παρελθόντος (που ουσιαστικά είναι στοιχεία της μνήμης), αλλά και από τις σκέψεις για το μέλλον. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε αυτά που συμβαίνουν μέσα μας, καθώς και τις ερμηνείες των γεγονότων που δημιουργούν οι σκέψεις, η ζωή μας γίνεται αυτομάτως καλύτερη.

Όσοι δεν έχουν πειστεί ακόμη, ας αναρωτηθούν: τι περιμένουν να συμβεί για να συνειδητοποιήσουν ότι η γνώση για το τι είμαστε και πώς λειτουργεί βιωματικά το σύστημά μας, είναι η πιο σημαντική γνώση που μπορούμε να αποκτήσουμε στη ζωή μας;

Υ.Γ: Κάποια από τα οφέλη του διαλογισμού μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά, εντός λίγων εβδομάδων, ενώ για βαθύτερες αλλαγές απαιτείται να μάθουμε να αναγνωρίζουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία τα όσα συμβαίνουν μέσα μας, κάτι που απαιτεί εξάσκηση στην αυτοπαρατήρηση για αρκετούς μήνες. 

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: