Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν συνειδητοποιήσεις ότι τα πάντα αλλάζουν συνέχεια, θα δεις ότι δεν έχει νόημα να προσπαθείς να κρατηθείς από κάπου."
~Λάο Τσε

Τα κύματα του νου δεν αναστατώνουν αυτόν που γνωρίζει την αλήθεια

Η αλήθεια είναι απλή, αλλά ο αναζητητής της αλήθειας είναι πολύπλοκος και πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του. Ο αναζητητής δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την αλήθεια. Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την αλήθεια. Αυτό είναι γελοίο, αλαζονικό και ανόητο, ακόμα και να το σκεφτεί κανείς.

Η ουσία ολόκληρου του σύμπαντος είναι ότι πηγάζει και λειτουργεί στο χώρο της αλήθειας. Και το γεγονός είναι ότι είμαστε η αλήθεια, αλλά προκειμένου να αρχίσουμε να την αναζητούμε, πρέπει να είμαστε υπό την επήρεια του ψεύτικου. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος για αναζήτηση. Για ποιο λόγο να γίνει οποιαδήποτε αναζήτηση; Τώρα έχουμε την πεποίθηση ότι είμαστε το όνομά μας, η κουλτούρα μας, η φυλή μας, το φύλο μας, και το πιστεύουμε αυτό, δεν το αμφισβητούμε καθόλου, κανένας δεν το αμφισβητεί. 

Για όσο φέρουμε την ταυτότητα ή την ιδέα ότι είμαστε άτομα και άνθρωποι -και αυτή είναι μια πολύπλοκη κατάσταση της συνειδητότητας, πολύ εγωκεντρική- δεν πρόκειται να είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν υπάρχει κανένας ο οποίος χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τον αληθινό του εαυτό, να μπορεί να είναι σε κατάσταση γαλήνης και αδιατάρακτης ευτυχίας. Η ζωή του θα έχει σκαμπανεβάσματα. 

Για εκείνον όμως που γνωρίζει την αλήθεια, και γνωρίζει ότι είναι η αλήθεια, τα κύματα του νου δεν μπορούν να τον αναστατώσουν. Δεν υπάρχει καμία αναστάτωση γιατί δεν στηρίζεται στον νου ή σε κάποια συναισθηματική κατάσταση ή στο σώμα. Είναι όπως ένας ποταμός που ρέει, αλλά ταυτόχρονα είναι και σταθερός. Τα κύματα είναι σαν τις σκέψεις μας ή σαν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, αλλά ο ποταμός είναι ατάραχος.

Δεν χρειάζεται να σπουδάζουμε χρόνια ολόκληρα για να συνειδητοποιήσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Σε τι χρειάζεται να εξασκηθούμε; Μερικές φορές κάνετε διαλογισμό και δεν ξέρετε το σκοπό και την ουσία του διαλογισμού. Αν κάνετε διαλογισμό μόνο και μόνο για να διαλογιστείτε, για να απολαύσετε κάποιο χρόνο σε κατάσταση μη δυϊσμού, αυτό μπορεί να σας το προσφέρει ο διαλογισμός. Όπως όμως θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε, μόλις τελειώσουν το διαλογισμό, το χάος της ζωής και του νου επανέρχονται.

Επομένως, αυτή δεν μπορεί να είναι η μόνιμη κατάσταση. Τίποτα από όσα επιτυγχάνετε δεν είναι η μόνιμη κατάσταση. Μόνο ό,τι ανακαλύπτετε, το οποίο είναι ανεξάρτητο από το προσωπικό κύμα, μόνο αυτό είναι σταθερό από τη φύση του - κανείς δεν μπορεί να το κάνει σταθερό. Μπορούμε μόνο να ανακαλύψουμε αυτή την ανέγγιχτη ουσία. Και όταν "εμείς" ανακαλύπτουμε την αλήθεια, είμαστε η αλήθεια. Είναι αδύνατο να ανακαλύψεις τον αληθινό σου εαυτό και να είσαι αυτός που ανακάλυψε τον αληθινό του εαυτό ως άτομο.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Μούτζι