Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Η αντίληψη πίσω από τα επιφαινόμενα (βίντεο)

Το ότι όλα στο σύμπαν είναι ένα και προέρχονται και αποτελούνται από την ίδια ουσία, δεν είναι μια θεωρητική ή φιλοσοφική προσέγγιση. Στο επίπεδο των μορφών, δηλαδή των αντικειμένων και των σωμάτων, όλα αποτελούνται από ενέργεια.

Στο τέλος του άρθρου θα δείτε ένα βίντεο όπου αποτυπώνεται μία από τις πιο κλασσικές σκηνές της λεγόμενης "άγριας" φύσης: ένα βουβάλι που δέχεται επίθεση από μερικά λιοντάρια. Αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αφρικής. Αν ήδη ο νους σας δημιούργησε αυτόματα κάποιες σκέψεις και εικόνες, απλά παρατηρήστε τες και κρατήστε τες σε μια απόσταση.

Συνήθως, όταν βλέπουμε τέτοια βίντεο, ο νους μας τα αντιμετωπίζει με τον εξής τρόπο: τα "κακά" λιοντάρια και το "καημένο" το βουβάλι. Σ' αυτό το άρθρο δεν θα μπούμε καν στην επιχειρηματολογία που λέει "αν τα λιοντάρια δεν σκότωναν τα βουβάλια, θα πέθαιναν από την πείνα". Θα πάμε πέρα από τα επιφαινόμενα και θα δούμε τι κρύβεται από πίσω.

Τα λιοντάρια και τα βουβάλια είναι φτιαγμένα ακριβώς από το ίδιο υλικό. Αν αναλύσει κανείς τα σώματά τους, πίσω από τα όργανα και τους ιστούς τους θα βρει τις πρωτεΐνες, πίσω από τις πρωτεΐνες θα βρει τα μόρια, πίσω από τα μόρια τα άτομα, πίσω από τα άτομα τα στοιχειώδη σωματίδια και στο βάθος υπάρχει καθαρή ενέργεια. Στην πραγματικότητα, στο θεμελιώδες ενεργειακό πεδίο από όπου προέρχονται τα λιοντάρια και τα βουβάλια, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τους. Η ενέργεια, καθώς αποκτά μορφή, δομή και σχήμα, φαίνεται σαν να δημιουργεί ξεχωριστές δομές. Και ο νους, ο οποίος εμπιστεύεται τα δεδομένα που του παρέχουν οι αισθήσεις, "κολλάει" στο επίπεδο όπου η ενέργεια παρουσιάζεται με αυτές τις διαφορετικές μορφές. Όλα τα αντικείμενα όμως που βλέπουμε αποτελούν δονήσεις της ενέργειας σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων.

Βλέποντας το παρακάτω βίντεο, μπορούμε να προσπαθήσουμε να δούμε τις σκηνές που εκτυλίσσονται με μια νέα ματιά. Αντί να δούμε μόνο τα σώματα των ζώων που κάνουν ό,τι κάνουν, και αντί να παρασυρθούμε πάλι από τις ερμηνείες του νου περί "θύτη" και "θύματος", "καλού" και "κακού", μπορούμε να δούμε τη μία και μοναδική ζωή, που εμφανίζεται με αυτούς τους ρόλους. Ο ένας ρόλος που παίζει είναι αυτός των λιονταριών και ο άλλος είναι ο ρόλος του βουβαλιού. Για τη ζωή δεν υπάρχει θύτης και θύμα, ούτε καν θάνατος. Υπάρχει μεταμόρφωση και ροή της ενέργειας. Μόνο η ταύτιση με τις μορφές είναι αυτή που δίνει χώρο στον νου να προσκολληθεί, να κρίνει και να ερμηνεύσει.

Αυτή η πιο ρεαλιστική οπτική μάς αποκαλύπτει ότι όλα αυτά που ο νους κρίνει σύμφωνα με τους επιφανειακούς διαχωρισμούς που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις, είναι απλώς οι διαφορετικές εκφράσεις της μίας και ενιαίας ζωής. Δεν υπάρχουν λιοντάρια και βουβάλια. Είναι απλώς ένα παιχνίδι που παίζει η ζωή καθώς δημιουργεί κάποιους ρόλους, μέσα από τους οποίους μαθαίνει και εξελίσσεται. Μετά δημιουργεί νέους ρόλους, νέες μορφές, νέες σχέσεις, μαθαίνει νέα πράγματα μέσα από τις εμπειρίες της και συνεχίζει να εξελίσσεται. 

Προσπαθήστε να δείτε πίσω από τις μορφές των ζώων, τη ζωή που απλά υπάρχει και εκφράζεται. Όσο θα βλέπετε το βίντεο κρατήστε στον νου σας τη σκέψη ότι είναι το ίδιο υλικό που φαίνεται να έχει πάρει διαφορετικές μορφές και να παίζει διαφορετικούς ρόλους, αλλά σε ένα λίγο βαθύτερο επίπεδο (που συνυπάρχει με αυτό που βλέπουν οι αισθήσεις μας), δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Ακόμα και το χώμα και τα φυτά γύρω-γύρω είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό.