Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Το πώς νιώθουμε εξαρτάται από τη σημασία που δίνουμε στα γεγονότα

Σε κάθε συναισθηματική αντίδραση εξαιτίας ενός αρνητικού γεγονότος, ας μη στεκόμαστε στο ίδιο το γεγονός, όσο επώδυνο και αν είναι, αλλά στην προσωπική μας στάση, στο τι κάνουμε εμείς για να το αντιμετωπίσουμε.

Τα γεγονότα στη ζωή θα 'ρθουν να μας βρουν και εξαρτάται από εμάς σε ποιο στάδιο πνευματικής ανάπτυξης βρισκόμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε. Η στάση που θα υιοθετήσουμε τελικά είναι αυτή που καθορίζει και το γεγονός. Και υπεύθυνοι στη ζωή είμαστε μόνο για τη δική μας στάση, και όχι για τη στάση του άλλου.

Είναι στο χέρι μας να ζούμε με συναισθηματική ασφάλεια, πάντα στο μέτρο του δυνατού. Τα πλούτη, η δόξα και τα μεγάλα σπίτια δεν εξασφαλίζουν την ηρεμία, δεν εξαλείφουν από την καρδιά την αγωνία και δεν απαλλάσσουν τον νου από τις έγνοιες.

Το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας είναι το πιο σύντομο μονοπάτι που θα πάρουμε, αδιαφορώντας για τις Σειρήνες του υλικού πλούτου που γεννούν δυστυχία. Αυτό μας δείχνει ποιες πόρτες του νου πρέπει να κλείσουμε, για να μη μηρυκάζουμε αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα.

"Τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα για την ευτυχία έχει η ψυχική μας διάθεση, κύριοι της οποίας είμαστε εμείς οι ίδιοι", έλεγε ο Επίκουρος.

Οι ψυχικοί και συναισθηματικοί κραδασμοί είναι ανάλογοι με τη σημασία που δίνουμε στα γεγονότα. Ο νηφάλιος στοχασμός είναι αυτός που ερευνά τα αίτια κάθε προτίμησης ή αποφυγής και διώχνει τις αρνητικές σκέψεις που γεμίζουν σύγχυση τον νου.

Ένας φρόνιμος νους είναι απαλλαγμένος από περιττές σκέψεις και έγνοιες που αφορούν την υλική υπόσταση και παραμένει αφοσιωμένος στην αλήθεια των αισθήσεων και των αισθημάτων που προσδιορίζουν την πνευματική υπόσταση με τα γνήσια συναισθήματα.

*Από το βιβλίο "Συναισθήματα - ο καθρέφτης της ψυχής", Γιώργος Δημόπουλος, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Διαβάστε επίσης: